Uncategorized

Katowicki Klub Kolacyjny – zapowiada prawdziwą ucztę dla zmysłów

Katowicki Klub Kolacyjny – zapowiada prawdziwą ucztę dla zmysłów

Już od marca w przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach odbywać się będą cyklicznie pop-upowe wieczory kulturalno-kulinarne. Pierwszą kolację, w twórczy sposób reinterpretując kuchnię śląską, poprowadzi szef kuchni Dawid Klimaniec z zespołem, a na filmową podróż w czasie zaprosi gości partner wydarzenia  Instytucja Filmowa Silesia Film.

Katowicki Klub Kolacyjny to scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje, który połączy w spójną całość wyjątkową przestrzeń katowickiego Międzynarodowego Centrum Kongresowego, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.

– Katowicki Klub Kolacyjny to nowość w naszej ofercie niestandardowych wydarzeń, którym przestrzeń Międzynarodowego Centrum Kongresowego wyjątkowo sprzyja. Gościmy tu i koncerty, i przedstawienia teatralne, a teraz przyszedł czas na coś, co połączy sztukę kulinarną z różnymi formami rozsmakowywania się w kulturze. Koncept bardzo przypadł nam do gustu, ponieważ da naszym gościom niecodzienną szansę spotkania z mistrzami kuchni, a to przygoda, która z pewnością dogodzi zmysłom – zapowiada Marcin Stolarzprezes PTWP Event Center.

Przez usta do serca

Autorem menu, które zaserwowane będzie podczas pierwszej odsłony wydarzenia, w sobotę 11 marca br., będzie Dawid Klimaniec – utalentowany i wielokrotnie nagradzany szef kuchni urodzony na Śląsku, doceniamy w pracy m.in. w restauracji OX w Belfaście szczycącej się gwiazdką Michelin. Klimaniec wychował się na wsi, od dziecka pielęgnując w sobie pasję do potraw opartych na naturalnych składnikach. Świeże produkty i najwyższa jakość to, w jego opinii, podstawa doskonałej kuchni, którą chce zaprezentować również przed gośćmi Katowickiego Klubu Kolacyjnego. Tego wieczoru menu oparte będzie na nowej interpretacji kuchni śląskiej oraz selekcji alkoholi do każdego z podanych dań. Podczas przygotowywania kolacji Dawidowi Klimańcowi towarzyszyć będzie zespół zaproszonych szefów kuchni, a wśród nich m.in. uznani Dominik Duraj czy Marek Furczyk.

– Projekt, w którym mam przyjemność brać udział dał mi możliwość, by stworzyć menu oparte na śląskiej tradycji z nowoczesnym liftem. Nie ukrywam, że wydarzeń, które mają na celu promowanie rdzennych regionalnych kuchni na taką skalę, jest bardzo mało. W mojej opinii powinniśmy częściej kultywować nasze kulinarne tradycje, o których się już często zapomina – mówi Dawid Klimaniec. – Stworzenie takiego menu zawsze niesie za sobą jakieś wyzwanie. Ja sam osobiście bardzo dużo eksperymentuję w kuchni, wykorzystując klasyczne regionalne receptury i nadając im nowy look, teksturę oraz podkręcony smak. Nie ukrywam, że informacje, które otrzymałem od organizatora w połączeniu z moim doświadczeniem, pozwoliły mi stworzyć menu degustacyjne kuchni śląskiej w innym wymiarze.

Kuchnia od kuchni

Interesującym aspektem kolacji będzie element live cooking, czyli rodzaj pokazu, podczas którego kucharz pracuje nad daniem w obecności obserwujących go gości. Podczas gotowania opowiada o składnikach oraz inspiracjach, które wpłynęły na ostateczny smak i wygląd dania. Dzięki takiej formie prezentacji, prócz naturalnego pobudzenia apetytu, goście mają szansę zobaczyć pracę szefa kuchni… od kuchni. Kolacja to również przestrzeń do kameralnych rozmów przy stole, a okołokulinarnych tematów, w związku z autorskim, bawiącym się kuchnią śląską, menu z pewnością nie zabraknie.

Wariacja na temat szpajzy czy kokosanek, spring roll z krupniokiem, raviolo ze śląską roladą i modrą kapustą, kluska śląska z duszonym bażantem czy lody ajerkoniakowe to tylko niektóre ze specjałów, którymi szefowie podejmą gości. Na specjalne życzenie menu może być przygotowane również w wersji wegetariańskiej.

Katowicki Klub Kolacyjny – zapowiada prawdziwą ucztę dla zmysłów

Katowicki Klub Kolacyjny – zapowiada prawdziwą ucztę dla zmysłów

Już od marca w przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach odbywać się będą cyklicznie pop-upowe wieczory kulturalno-kulinarne. Pierwszą kolację, w twórczy sposób reinterpretując kuchnię śląską, poprowadzi szef kuchni Dawid Klimaniec z zespołem, a na filmową podróż w czasie zaprosi gości partner wydarzenia  Instytucja Filmowa Silesia Film.

Katowicki Klub Kolacyjny to scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje, który połączy w spójną całość wyjątkową przestrzeń katowickiego Międzynarodowego Centrum Kongresowego, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.

– Katowicki Klub Kolacyjny to nowość w naszej ofercie niestandardowych wydarzeń, którym przestrzeń Międzynarodowego Centrum Kongresowego wyjątkowo sprzyja. Gościmy tu i koncerty, i przedstawienia teatralne, a teraz przyszedł czas na coś, co połączy sztukę kulinarną z różnymi formami rozsmakowywania się w kulturze. Koncept bardzo przypadł nam do gustu, ponieważ da naszym gościom niecodzienną szansę spotkania z mistrzami kuchni, a to przygoda, która z pewnością dogodzi zmysłom – zapowiada Marcin Stolarzprezes PTWP Event Center.

Przez usta do serca

Autorem menu, które zaserwowane będzie podczas pierwszej odsłony wydarzenia, w sobotę 11 marca br., będzie Dawid Klimaniec – utalentowany i wielokrotnie nagradzany szef kuchni urodzony na Śląsku, doceniamy w pracy m.in. w restauracji OX w Belfaście szczycącej się gwiazdką Michelin. Klimaniec wychował się na wsi, od dziecka pielęgnując w sobie pasję do potraw opartych na naturalnych składnikach. Świeże produkty i najwyższa jakość to, w jego opinii, podstawa doskonałej kuchni, którą chce zaprezentować również przed gośćmi Katowickiego Klubu Kolacyjnego. Tego wieczoru menu oparte będzie na nowej interpretacji kuchni śląskiej oraz selekcji alkoholi do każdego z podanych dań. Podczas przygotowywania kolacji Dawidowi Klimańcowi towarzyszyć będzie zespół zaproszonych szefów kuchni, a wśród nich m.in. uznani Dominik Duraj czy Marek Furczyk.

– Projekt, w którym mam przyjemność brać udział dał mi możliwość, by stworzyć menu oparte na śląskiej tradycji z nowoczesnym liftem. Nie ukrywam, że wydarzeń, które mają na celu promowanie rdzennych regionalnych kuchni na taką skalę, jest bardzo mało. W mojej opinii powinniśmy częściej kultywować nasze kulinarne tradycje, o których się już często zapomina – mówi Dawid Klimaniec. – Stworzenie takiego menu zawsze niesie za sobą jakieś wyzwanie. Ja sam osobiście bardzo dużo eksperymentuję w kuchni, wykorzystując klasyczne regionalne receptury i nadając im nowy look, teksturę oraz podkręcony smak. Nie ukrywam, że informacje, które otrzymałem od organizatora w połączeniu z moim doświadczeniem, pozwoliły mi stworzyć menu degustacyjne kuchni śląskiej w innym wymiarze.

Kuchnia od kuchni

Interesującym aspektem kolacji będzie element live cooking, czyli rodzaj pokazu, podczas którego kucharz pracuje nad daniem w obecności obserwujących go gości. Podczas gotowania opowiada o składnikach oraz inspiracjach, które wpłynęły na ostateczny smak i wygląd dania. Dzięki takiej formie prezentacji, prócz naturalnego pobudzenia apetytu, goście mają szansę zobaczyć pracę szefa kuchni… od kuchni. Kolacja to również przestrzeń do kameralnych rozmów przy stole, a okołokulinarnych tematów, w związku z autorskim, bawiącym się kuchnią śląską, menu z pewnością nie zabraknie.

Wariacja na temat szpajzy czy kokosanek, spring roll z krupniokiem, raviolo ze śląską roladą i modrą kapustą, kluska śląska z duszonym bażantem czy lody ajerkoniakowe to tylko niektóre ze specjałów, którymi szefowie podejmą gości. Na specjalne życzenie menu może być przygotowane również w wersji wegetariańskiej.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Zadbaj o komfort pracy z okapami Plastmet

Nowe menu w restauracji Flavoria

Za nami Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów. Transgourmet i Selgros zapowiadają rozwój kanałów dystrybucji!

RATIONAL świętuje 50 lat!

Laureaci „Wielkiej Loterii Selgros 26 lat na +” odebrali nagrody

Alexander Orlowski otrzymał odznakę honorową „Za zasługi dla województwa wielkopolskiego”