...

Porady branżowe

Karnawał trwa – najbardziej kolorowe i szalone przepisy z całego świata

Karnawał trwa – najbardziej kolorowe i szalone przepisy z całego świata

Karnawał to czas zabawy, szaleństwa, ale i eksperymentowania, również smakiem. Mowa o kawie – trunku znanym i cenionym ponad granicami, który w zależności od szerokości geograficznej pijemy w określony, lokalny sposób. W Europie to espresso, latte, cappuccino czy americano –  klasyczne odmiany kawy czarnej i z mlekiem. A co byście powiedzieli na kawę z jajkiem po szwedzku, latte w wydaniu gotyckim czyli z dodatkiem aktywnego węgla, kawę z grzybami, a może Crème Brule Cappuccino? Choć wiele z nich brzmi ekscentrycznie, cieszą się ogromną popularnością i można z łatwością przygotować je w domu.

  1. Kawa z jajkiem

Kawa z jajkiem to tradycyjny sposób parzenia w Szwecji. Legenda głosi, że przepis ten powstał pod koniec XIX wieku, w drodze ze Szwecji do Ameryki. Kawa z jajkiem stała się nieodzownym elementem luterańskich zgromadzeń kościelnych w Skandynawii, dlatego też potocznie nazywano ją „kawą w piwnicy kościoła”. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, i uwaga, dedykowany fanom kawy sypkiej, zalewanej wrzątkiem. Najszybciej i najłatwiej przygotować ją w rondelku lub dzbanku do kawy. Przed zaparzeniem kawy do zmielonych ziaren należy wbić surowe jajko i dokładnie wymieszać. Niektórzy dodają również sproszkowanej skorupki jajka. Wszystko po to, by klarować kawę i oddzielić fusy od wody. Białko jajka wydobywa gorycz i wzmacnia kofeinę. Rezultatem jest lekki, klarowny napar bez goryczy i kwasowości oraz aksamitnej konsystencji, którą łatwo się pije.

  1. Gotyckie latte – doskonałe dla wegan

Latte czarna jak smoła? To możliwe. Gotycką latte można przygotować na 2 sposoby, mniej i bardziej smaczny. Odmiana ta świetnie przyjęła się w USA, Wielkiej Brytanii i Australii, skąd pochodzi marka Sage Appliances, specjalista w zakresie parzenia kawy. Mniej smaczny przepis na gotycką latte polega na dodaniu do zaparzonej kawy aktywnego węgla, który powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Natomiast trzeba pamiętać, że smakuje on jak sproszkowany cement i nie warto przesadzać z ilością. Alternatywnie zamiast węgla można sięgnąć po czarne kakao – efekt będzie podobny, a smak o wiele lepszy, bo słodszy! Wystarczy zaparzyć espresso, dolać do niego mleka migdałowego i dosypać czarnego kakao! – organiczny popiół kokosowy jest źródłem intensywnej czerni. Ta propozycja może się spotkać z dużym uznaniem wegan, ponieważ nie zawiera nabiału pochodzenia zwierzęcego, a mleko roślinne.

  1. Crème Brule Cappuccino

Crème Brule Cappuccino jest tak samo obłędna jak deser Crème Brule. Paradoksalnie do jej przygotowania potrzebujemy jedyni mleka, karmelu i brązowego cukru. Przydałaby się również dobrej jakości kawa, najlepiej specialty, ale również ekspres do kawy, jak np. Barista Impress Express, który sprawi, że w efekcie kawa będzie smakowała, jak ta od baristy z ulubionej kawiarni. Palnik kuchenny to element obowiązkowy – bez niego nie uda się skarmelizować cukru na wierzchu kawowej pyszności.

  1. Chagaccino, czyli kawa z grzybami

Kawa z grzybami to napój, którego popularność zdecydowanie rośnie, a do tego ma właściwości prozdrowotne. W smaku jest dość osobliwa, jak kawa z żołędzi, choć na początku może wydawać się dziwna, z czasem przypada do gustu. Kawa grzybowa, czyli świeżo zmielona kawa zmieszana ze sproszkowanymi grzybami (typu lion’s mane, chaga czy reishi) ma wysoki poziom przeciwutleniaczy i innych elementów, które mogą poprawić koncentrację i myślenie. W celu przygotowania chagaccino należy zaparzyć dwie porcje espresso i dodać do nich sproszkowane grzyby – wszystko mieszać tak długo, aż proszek się rozpuści. Kolejnym krokiem jest dodanie czekoladowego ganache z orzechów nerkowca i gorzkiej czekolady, a na koniec spienione mleko owsiane. To rozkosz, którą doceni niejeden weganin.

  1. Czekoladowa latte z cynamonem

I jeszcze jedna z propozycji dla fanów czekolady i cynamonu – składników szczególnie pożądanych zimą. Czekoladowa latte z cynamonem to solidna dawka endorfin. Dodatkowo, cynamon jest powszechnie cenionym afrodyzjakiem i ma właściwości podobne do żeń-szenia – eliminuje zmęczenie, pobudza krążenie, a także sprzyja zakochanym. Sage rekomenduje bardzo prosty przepis, który z łatwością przygotujemy w domu. Oprócz aromatycznego espresso, będziemy potrzebować:

  • 40g płatków czekoladowych
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczkę świątecznej przyprawy
  • laski cynamonu i plasterka suszonej pomarańczy.

Na wierzchu idealnie sprawdzi się posypka czekoladowa.

Źródło: mat. pras.

Karnawał trwa – najbardziej kolorowe i szalone przepisy z całego świata

Karnawał trwa – najbardziej kolorowe i szalone przepisy z całego świata

Karnawał to czas zabawy, szaleństwa, ale i eksperymentowania, również smakiem. Mowa o kawie – trunku znanym i cenionym ponad granicami, który w zależności od szerokości geograficznej pijemy w określony, lokalny sposób. W Europie to espresso, latte, cappuccino czy americano –  klasyczne odmiany kawy czarnej i z mlekiem. A co byście powiedzieli na kawę z jajkiem po szwedzku, latte w wydaniu gotyckim czyli z dodatkiem aktywnego węgla, kawę z grzybami, a może Crème Brule Cappuccino? Choć wiele z nich brzmi ekscentrycznie, cieszą się ogromną popularnością i można z łatwością przygotować je w domu.

  1. Kawa z jajkiem

Kawa z jajkiem to tradycyjny sposób parzenia w Szwecji. Legenda głosi, że przepis ten powstał pod koniec XIX wieku, w drodze ze Szwecji do Ameryki. Kawa z jajkiem stała się nieodzownym elementem luterańskich zgromadzeń kościelnych w Skandynawii, dlatego też potocznie nazywano ją „kawą w piwnicy kościoła”. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, i uwaga, dedykowany fanom kawy sypkiej, zalewanej wrzątkiem. Najszybciej i najłatwiej przygotować ją w rondelku lub dzbanku do kawy. Przed zaparzeniem kawy do zmielonych ziaren należy wbić surowe jajko i dokładnie wymieszać. Niektórzy dodają również sproszkowanej skorupki jajka. Wszystko po to, by klarować kawę i oddzielić fusy od wody. Białko jajka wydobywa gorycz i wzmacnia kofeinę. Rezultatem jest lekki, klarowny napar bez goryczy i kwasowości oraz aksamitnej konsystencji, którą łatwo się pije.

  1. Gotyckie latte – doskonałe dla wegan

Latte czarna jak smoła? To możliwe. Gotycką latte można przygotować na 2 sposoby, mniej i bardziej smaczny. Odmiana ta świetnie przyjęła się w USA, Wielkiej Brytanii i Australii, skąd pochodzi marka Sage Appliances, specjalista w zakresie parzenia kawy. Mniej smaczny przepis na gotycką latte polega na dodaniu do zaparzonej kawy aktywnego węgla, który powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Natomiast trzeba pamiętać, że smakuje on jak sproszkowany cement i nie warto przesadzać z ilością. Alternatywnie zamiast węgla można sięgnąć po czarne kakao – efekt będzie podobny, a smak o wiele lepszy, bo słodszy! Wystarczy zaparzyć espresso, dolać do niego mleka migdałowego i dosypać czarnego kakao! – organiczny popiół kokosowy jest źródłem intensywnej czerni. Ta propozycja może się spotkać z dużym uznaniem wegan, ponieważ nie zawiera nabiału pochodzenia zwierzęcego, a mleko roślinne.

  1. Crème Brule Cappuccino

Crème Brule Cappuccino jest tak samo obłędna jak deser Crème Brule. Paradoksalnie do jej przygotowania potrzebujemy jedyni mleka, karmelu i brązowego cukru. Przydałaby się również dobrej jakości kawa, najlepiej specialty, ale również ekspres do kawy, jak np. Barista Impress Express, który sprawi, że w efekcie kawa będzie smakowała, jak ta od baristy z ulubionej kawiarni. Palnik kuchenny to element obowiązkowy – bez niego nie uda się skarmelizować cukru na wierzchu kawowej pyszności.

  1. Chagaccino, czyli kawa z grzybami

Kawa z grzybami to napój, którego popularność zdecydowanie rośnie, a do tego ma właściwości prozdrowotne. W smaku jest dość osobliwa, jak kawa z żołędzi, choć na początku może wydawać się dziwna, z czasem przypada do gustu. Kawa grzybowa, czyli świeżo zmielona kawa zmieszana ze sproszkowanymi grzybami (typu lion’s mane, chaga czy reishi) ma wysoki poziom przeciwutleniaczy i innych elementów, które mogą poprawić koncentrację i myślenie. W celu przygotowania chagaccino należy zaparzyć dwie porcje espresso i dodać do nich sproszkowane grzyby – wszystko mieszać tak długo, aż proszek się rozpuści. Kolejnym krokiem jest dodanie czekoladowego ganache z orzechów nerkowca i gorzkiej czekolady, a na koniec spienione mleko owsiane. To rozkosz, którą doceni niejeden weganin.

  1. Czekoladowa latte z cynamonem

I jeszcze jedna z propozycji dla fanów czekolady i cynamonu – składników szczególnie pożądanych zimą. Czekoladowa latte z cynamonem to solidna dawka endorfin. Dodatkowo, cynamon jest powszechnie cenionym afrodyzjakiem i ma właściwości podobne do żeń-szenia – eliminuje zmęczenie, pobudza krążenie, a także sprzyja zakochanym. Sage rekomenduje bardzo prosty przepis, który z łatwością przygotujemy w domu. Oprócz aromatycznego espresso, będziemy potrzebować:

  • 40g płatków czekoladowych
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczkę świątecznej przyprawy
  • laski cynamonu i plasterka suszonej pomarańczy.

Na wierzchu idealnie sprawdzi się posypka czekoladowa.

Źródło: mat. pras.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Instagram – największe wsparcie w promocji?

Mięsa wolnogotowane

Ekskluzywne mięsa, czyli jakie?

Testować, próbować, smakować, czyli kilka słów o kuchni roślinnej

Kultura picia kawy, czyli jak zachęcić gości do regularności

Restrukturyzacja odpowiedzią na kryzys?

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.