Rynek usług gastronomicznych pomimo wszystko prężnie się rozwija, ale wiele lokali nadal pracuje według starych reguł: na talerzach ląduje ilość, a nie jakość. Natomiast dla klientów ważny jest wysoki standard, kreatywność i indywidualność. Nie chodzi wyłącznie o najedzenie się do syta, ale o składniki odżywcze posiłków: witaminy, proteiny, minerały muszą znajdować się również w przekąskach. Szybko, przez cały dzień, elastycznie.
Dłuższe pory posiłków, koncepcje na wynos i przekąski między posiłkami określają teraz codzienną rutynę. Iw każdym momencie goście chcą mieć duży wybór dań, świeżo przygotowanych, zawsze tej samej jakości. Taka koncepcja stanowi wyzwanie dla ekipy kuchennej i wyposażenia kuchni.
Eksperci od jakiegoś czasu obserwują zmianę w kierunku elastycznych godzin posiłków i związane z tym wyzwania, jak zauważa Jacek Bafia, Dyrektor Sprzedaży w firmie Rational.
– Jeszcze przed wybuchem pandemii obserwowaliśmy zmieniające się trendy. Coraz więcej osób pracowało z domu lub w innym niż standardowy wymiarze godzin. Stwarza to wyzwania planistyczne dla firm cateringowych, ale także restauracji fast food, które w każdym momencie muszą spodziewać się dużej ilości gości – mówi Jacek Bafia.
Dobre planowanie produkcji jest niezbędne, zwłaszcza gdy wymagana jest różnorodność potraw w dużych ilościach. Do tej pory szefowie kuchni musieli to robić głównie ręcznie, teraz mogą być wspierani przez inteligentne systemy gotowania. Takie talenty organizacyjne przejmują dużą część planowania, wiedzą, które produkty można przygotować razem, jaka jest optymalna kolejność ich przygotowywania i upewniają się, że raz ustawiony standard jest nadal aktualny. Niezależnie od tego, kto obsługuje urządzenie, zapewnia to jakość i usuwa wiele stresu z kuchni.
Jednoczesne przygotowywanie posiłków to dla Jacka Bafii tylko jedna strona medalu.
– Dzięki inteligentnym systemom gotowania można po prostu przeciągnąć i upuścić ikonę z daniem na ekranie. Natychmiast pokazane jest, co można wyprodukować razem i kiedy. W taki sposób czasy gotowania są inteligentnie dostosowywane do ilości i pożądanego rezultatu. Gwarantuje to sukces, ujednolicone rezultaty i doskonale ugotowaną, zdrową żywność – wyjaśnia Jacek Bafia.
Jacek Bafia widzi jeszcze jedno kryterium zgłaszane ze strony restauratorów dotyczący inteligentnych systemów gotowania.
– Ponieważ zrównoważony rozwój odgrywa również rolę w gastronomii, głównym czynnikiem jest zużycie energii przez sprzęt kuchenny. W tym miejscu warto także optymalizować proces gotowania pod kątem zużycia energii – tłumaczy Jacek Bafia.
Jeśli jednak czas jest najwyższym priorytetem, powinna istnieć funkcja również dla tego stylu produkcji. Restauracje coraz częściej szukają profesjonalnego wsparcia przy swojej intensywnej produkcji. Rozwiązaniem jest piec konwekcyjno-parowy iCombi Pro, który Rational wprowadził na rynek wiosną tego roku. Urządzenie zawiera nowy, inteligentny iProductionManager, który wspomaga planowanie produkcji i zapewnia doskonałe rezultaty, zwłaszcza przy załadunku mieszanym. Dzięki temu catering i restauracje mogą śmiało reagować na wiele wyzwań, przed którymi staje nowoczesna kuchnia. A goście będą wdzięczni, jeśli zawsze będzie dostępne świeżo przygotowane jedzenie.