Zachowanie norm sanitarnych i skuteczna higiena odgrywała zawsze znaczącą rolę w branży gastronomicznej. Teraz, gdy zagrożenie epidemiologiczne jest bardzo wysokie, należy jeszcze bardziej zwrócić uwagę na jej znaczenie. Jakie procedury stosować, jakich środków używać w branży gastronomicznej, by uniknąć rozprzestrzeniania się COVID-19?
Zagrożenie epidemiczne a higiena w gastronomii
W celu prawidłowego i bezpiecznego funkcjonowania lokalu gastronomicznego należy przede wszystkim zdać sobie sprawę, dlaczego koronawirus jest tak znaczącym zagrożeniem i w jaki sposób dochodzi do zakażenia. Zgodnie z aktualnymi danymi prezentowanymi na stronie Ministerstwa Zdrowia koronawirus rozprzestrzenia się przede wszystkim drogą kropelkową – na przykład w czasie kichania, mówienia czy kaszlu. Jednakże, może on również pozostawać na dłoniach, a z tego miejsca rozprzestrzeniać się na wszelkie powierzchnie, których dotykamy. Może on przetrwać do 3 godzin w formie aerozolu, do 24 godzin na powierzchni kartonowej i do 72 godzin na stali nierdzewnej lub plastiku.
Dlatego zwyczajowe procedury stosowane dotąd w lokalach gastronomicznych mogą okazać się nieskuteczne. Przede wszystkim konieczne jest częste wyparzanie naczyń i sztućców, a wszelkie tekstylia i ozdoby mające bezpośredni kontakt z klientami lepiej zachować na lepsze czasy.
Co jest skuteczne?
Jednym z najskuteczniejszych sposobów na neutralizację wirusa jest stosowanie płynów do dezynfekcji ostężeniu co najmniej 70 % wagowychalkoholu etylowego oraz detergentów zmieszanych z wodą. Koronawirus należy do grupy tzw. wirusów osłonkowych, podatnych na działanie alkoholu etylowego. W oparciu o zwiększoną skuteczność w obecności wody uważa się, że alkohol etylowy powoduje uszkodzenie błon otaczających wirusy i szybką denaturację ich białek błonowych i wewnątrzkomórkowych, zakłócając metabolizm i powodują lizę (rozpad) drobnoustrojów. Dlatego zarówno dłonie, jak i powierzchnie należy regularnie myć i odkażać. Cała procedura może okazać się jednak nieco bardziej skomplikowana, ze względu na kontakt z żywnością i dużą liczbę odwiedzających.
Firma Lanwar, czołowy producent i dystrybutor kosmetyków i galanterii hotelowej przygotowała dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej szeroką ofertę środków do higienicznej i chirurgicznej dezynfekcji rąk oraz alkoholowy płyn do dezynfekcji powierzchni. Wybór preparatów i ich opakowań ( od 7 ml do 5 litrów) jest bardzo szeroki.Środki te pomagają skutecznie dbać o:
- higienę rąk i ciała (mydła głębokopenetrujące, żele i płyny dezynfekujące)
- odzież roboczą (płyn dezynfekujący)
- oczyszczanie i dezynfekcję powierzchni (płyn dezynfekujący).
Preparaty te uzyskały zgodę na stosowanie od Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Środków Biobójczych.Oprócz wprowadzenia podstawowych zasad higieny i zaleceń GIS każdy lokal powinien wyposażyć się w odpowiednie produkty (biobójcze) i sprzęt ułatwiający ich aplikację. Zwyczajny dozownik do środków dezynfekcyjnych w tym przypadku może okazać się nieskuteczny. Najlepszym wyborem są oferowane przez firmę Lanwar dozowniki bezdotykowe, działające automatycznie, nienarażające użytkownika na bezpośredni kontakt. Dzięki temu także na powierzchni obudowy nie gromadzą się wirusy i zanieczyszczenia. Do dezynfekcji powierzchni i powietrza firma oferuje proste w użyciu zamgławiacze-foggery, które aplikują nadtlenek wodoru w postaci suchej mgły. Ta metoda jest znacznie łatwiejsza i bezpieczniejsza dla obsługi i gości od ozonowania.
Celem zapoznania się ze szczegółowymi zasadami postępowania dla branży gastronomicznej w czasie pandemii COVID-19, warto często odwiedzać odwiedzić witrynę GIS i zapoznać się z materiałami informacyjnymi firmy Lanwar.
Tekst: Jerzy Warszawski, Prezes Lanwar Cosmetics