Wszyscy do stołu! niezależnie od przekonań, pochodzenia, koloru skóry, orientacji politycznej czy seksualnej. Zapraszamy na pierwszy w Polsce kulinarny festiwal Celebracje & Degustacje. Festiwal wspólnoty i dzielenia się przyjemnością. Trzydzieści wybranych restauracji w Trójmieście, Warszawie i Krakowie przez siedem dni będzie serwowało wyjątkowe kolacje na bazie dań rekomendowanych przez krytyka kulinarnego Macieja Nowaka, z których część dochodu zostanie przeznaczona na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej. Bo, umówmy się, wspieranie dotkniętych kryzysem i mniejszości jest naszym obowiązkiem.
Trzydzieści wybranych restauracji w Trójmieście (start sprzedaży 29.09, festiwal 11-17.10), Warszawie i Krakowie (start sprzedaży 21.10, festiwal 15-21.11) przez siedem dni będzie serwowało wyjątkowe kolacje na bazie dań rekomendowanych przez Macieja Nowaka, z których część dochodu zostanie przeznaczona na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej.
Stoły równości staną w trzech miastach
Stół niezależnie czy domowy, czy restauracyjny to miejsce, gdzie inność wzbudza ciekawość, „obcy” staje się „nasz”. Miejsce, przy którym nie ma miejsca na złość, wykluczenie, fobie. Gdzie bliskość krzeseł i par oczu zwróconych na siebie rozmywa niezrozumienie i lęki. Gdzie dzieli się jedzeniem ponad innymi podziałami. Chłonie smak i zapach. Stół to miejsce, które daje bezpieczeństwo. Gdzie wszyscy są równi.
– Zasiadanie do stołu jest momentem, który jednoczy nas codziennie. Jakoś wspaniale się to wyraża w obyczajowości azjatyckiej, gdzie jest zasada, że na stole nie powinno być narzędzi zbrodni, w związku z tym nie używa się ani widelców, ani noży. Żeby przypadkiem nie stały się sposobem na rozwiązanie konfliktu. Podobnie jest w naszym kręgu kulturowym. Do stołu zaprasza się przyjaciół, obcych, z którymi chcemy się pojednać lub z którymi chcemy spędzić dobrze czas. Obecność wspólna przy stole jest czasem święta. Jest też celebracją rodzinną pokazującą trwałość relacji. Obiady rodzinne przetrwały niewzruszone do dzisiejszych czasów, kiedy tak wiele rozmaitych celebracji społecznych upada. Myślę, że konieczność jedzenia w samotności jest jedną z najgorszych sytuacji życiowych. Gdy nie ma stołu, do którego możemy się przysiąść, do którego jest zaproszenie – zauważa Maciej Nowak, ambasador akcji, krytyk kulinarny i animator kultury.
Inność Twoja nie jest gorsza niż Moja
Festiwal Celebracje & Degustacje w każdym z miast jest podzielony na dwie części: symboliczną – performance przy wspólnym stole dla zaproszonych przedstawicieli mniejszości, mediów i partnerów oraz siedem dni festiwalowych kolacji w wybranych restauracjach, które może wykupić każdy przez stronę MojStolik.pl.
W Trójmieście performance przy wspólnym stole odbywa się w Gdyni, na plaży Orłowo już 28 września.
– Plaża to miejsce otwarte, symbol wolności, ale też miejsce drogi dla emigrantów i uchodźców, których nie wszyscy akceptujemy, miejsce ucieczek i powrotów, okno na świat. Zaprośmy ich do stołu. – tłumaczy Agnieszka Małkiewicz z FOR Solutions, współorganizatorka wydarzenia.
– Historia Gdańska, Sopotu, Gdyni i całego regionu pomorskiego od zawsze łączy się z losami ludzi różnych kultur i narodowości, którzy doceniali to miejsce na ziemi za jego otwartość na gości i solidarność z tymi, którzy potrzebują wsparcia. To również miejsca, które wyróżniają lokalne produkty i przepisy kulinarne. Cieszymy się, że Festiwal ma swoją inaugurację właśnie tutaj, a wszyscy zainteresowani będą mogli zapoznać się z potrawami przygotowanymi przez wybitnych szefów kuchni, pracujących na co dzień w trójmiejskich restauracjach – opowiada Łukasz Magrian, Dyrektor Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
W Krakowie wspólny stół otwierający festiwal stanie na moście „Miłości”, a tak nazywana jest Kładka Bernatka, łącząca dwa brzegi Wisły. To symboliczne kulinarne doświadczenie będzie można oglądać już 14 października.
Z kolei w Warszawie performance jedności przy stole odbędzie się w tajemniczym miejscu blisko natury już 21 października.
– To będzie wymowne miejsce, które podkreśli, jak trudno jest żyć bez stołu oraz, że nawet w takich sytuacjach możemy cieszyć się wspólnym posiłkiem. On daje radość i jedność. Goście powinni czuć się chciani i bezpieczni – mówi Agnieszka Małkiewicz.
Każdy performance będzie symbolicznym początkiem i zapowiedzią wspólnych stołów w festiwalowych restauracjach: przestrzenią do poznania się, rozmów, celebracji wspólnego czasu i degustacji smaków, można by rzec „rozpieszczalności”.
A potem festiwal jedności i hedonizmu w restauracjach
Maciej Nowak, ambasador kulinarny wydarzenia, odwiedza wszystkie restauracje zaangażowane w projekt i w każdej rekomenduje trzy dania do specjalnej, festiwalowej karty. Poza przystawką, daniem głównym, deserem, na Gości restauracji będą czekały niespodzianki do degustacji w ramach ceny kolacji: deska serów, wino, owoce morza i polskie oleje.
– Jestem pod wrażeniem tych wizyt. Ujawniły nowe tony polskiej gastronomii. Po pierwsze restauracje zaczynają równoprawnie traktować klientów, którzy jedzą mięso i tych, którzy omijają taką dietę. To jest przełom historyczny, przez lata nasza kuchnia była skupiona na białku zwierzęcym. Nasz rekonesans robiony w ostatnich tygodniach pokazuje, że kuchnia bez mięsa jest już w tej chwili równoprawnym segmentem polskiej gastronomii. I nie są to dania przygotowane na chybcika, lewą ręką, żeby coś tym wegetarianom wrzucić na talerz, a bardzo interesujące potrawy, tworzone w bardzo twórczy sposób. Z wielką satysfakcją odkrywam, jak nasi szefowie kuchni potrafią być kreatywni w zakresie kuchni wegańskiej. Są rozmaite steki z warzyw, z kalafiora, selera, jest cała seria tatarów warzywnych: z suszonych pomidorów, z arbuza. Te dania są bardzo odważne gastronomicznie, ciekawe smakowo, też bardzo estetycznie serwowane. Co nie znaczy, że kuchnia mięsna zanika. Tacy mięsożercy jak ja, znajdują bez problemu satysfakcję w restauracjach festiwalowych. Podoba mi się zróżnicowanie, że we wszystkich lokalach, które odwiedziliśmy, są obecne dwie linie jadłospisu, że nie tworzy się getta – opowiada Maciej Nowak.
Goście Celebracji & Degustacji będą mieli do wyboru degustację w wersji wegetariańskiej lub klasycznej. Natomiast partnerzy projektu wzbogacą to doświadczenie. Na stole pojawią się szlachetne sery długo dojrzewające marki Skarby Serowara, przekąski z owoców morza i ryb prosto z portów Selgros Cash&Carry, oleje tłoczone na zimno marki Kujawski oraz włoskie wina Insight Casa Pecunia od Partner Center Horeca. W niektórych lokalach na Gości będzie też czekać niespodzianka od firmy CitiBank.
Co ważne! 5% procent dochodu z każdej kolacji zostanie przeznaczone przez restauratorów na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej.
– Kolejne ekscytujące dla mnie odkrycie: gastronomia zaczyna brać lekcje zachowań społecznych, o które mocno walczymy. Chodzi mi o tolerancję kulturową, obyczajową. Przeżyłem przełom wręcz duchowy, gdy jeden z właścicieli restauracji, które odwiedzałem, pochwalił mi się, że zatrudnia osoby LGBT i jest z tego dumny, że ma kelnerki nieheteronormatywne. Zaplecze restauracji ma zwykle klimat męskiej szatni. Przełamanie tego stereotypu, ale i praktyki polskich restauracji, wydaje mi się historycznym przełomem. Druga rzecz równie ważna: gastronomia służy integracji przybyszów, emigrantów, którzy do nas dołączają w ostatnich latach. Z najbliższej zagranicy, ale i dalekich krajów. Oni odnajdują swoje miejsce właśnie w gastronomii, wzbogacają zarówno nasze menu, nasz repertuar smaków, jak i swoimi opowieściami, doświadczeniami pozwalają nam inaczej spojrzeć na świat. Zrozumieć, że nie wszystko musi być ułożone tak, jak u nas. Że trzeba być otwartym na inną obyczajowość, systemy wartości, że trzeba się umieć porozumieć z ludźmi – mówi Maciej Nowak.
Festiwal Celebracje & Degustacje odbędzie się: od 11 do 17 października w Trójmieście, od 15 do 21 listopada w Krakowie i w Warszawie.
Wszystkie szczegóły, lista restauracji i zawartość festiwalowych pakietów są dostępne na stronie: https://wydarzenia.mojstolik.pl/
Festiwalowe kolacje można kupić wyłącznie przez stronę https://wydarzenia.mojstolik.pl/.
Organizatorami festiwalu są FOR Solutions, zakochany w gastronomii zespół działający w obszarze kreatywnych eventów oraz platforma MojStolik.pl, zrzeszająca cenione grono polskich restauracji.
PARTNERZY STRATEGICZNI: Transgourmet i Selgros Cash&Carry, CitiBank
***
PARTNERZY BIZNESOWI: Polska Regionalna Organizacja Turystyczna, pomorskie prestige, Partner Center Horeca, Skarby Serowara, Kujawski, JET Line, Cheman.
Platforma www.mojstolik.pl to portal i aplikacja, gdzie szybko wybierzesz restaurację, której w danej chwili potrzebujesz – na biznesowy lunch, randkę czy spotkanie z przyjaciółmi, a także na świąteczne spotkanie dla swojej firmy, czy dużą imprezę rodzinną. Rezerwacja nigdy nie była tak prosta – wystarczy chwila, żeby perfekcyjny stolik czekał na Ciebie i Twoich przyjaciół. Tuż przed wizytą dostaniesz przypomnienie SMS-em, a w razie zmiany planów jednym kliknięciem odwołasz spotkanie z szefem kuchni i jego dniami. Każda kolejna wizyta będzie jak spotkanie u ulubionego znajomego.
Polska Regionalna Organizacja Turystyczna – Turystyka kulinarna stanowi obecnie jeden z wiodących trendów motywujących do przyjazdu. Potencjał Gdańska i całego regionu pomorskiego w tym zakresie jest niezaprzeczalny, dlatego Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna stale promuje pomorskie kulinaria i wspiera restauracje z regionu pomorskiego, które wyróżniają się wykorzystywaniem regionalnych produktów, sezonowością menu oraz jakością wystroju i obsługi w ramach projektu pomorskie prestige. To propozycja dla turystów poszukujących i wymagających. Dostępna przez cały rok oferta kulinarna pozwala odkryć prawdziwy smak regionu, zakorzeniony w jego historii i unikatowych produktach. Więcej informacji o projekcie na www.pomorskie-prestige.eu.
WSZYSCY DO STOŁU!
11-17 października 2021, Trójmiasto
W tych trójmiejskich restauracjach spróbujecie dań rekomendowanych przez Macieja Nowaka i dotujecie Polska Akcję Humanitarną.
……………………………………
OSTERIA FINO
Degustacja klasyczna z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Chowder rybny / dorsz/ kalmary / krewetka/ pomidor malinowy / koperek
DANIA GŁÓWNE
Cebulowe risotto / wątróbka drobiowa / piklowane wiśnie
DESER
Cannoli / wanilia / pomarańcza
Degustacja wege z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Tatar z arbuza / sianko ziemniaczane / ,,mayo” szczypiorkowe
DANIA GŁÓWNE
Vegan burger / portobello / vegan chipotelle ,,mayo”
DESER
Cannoli / wanilia / pomarańcza
……………………………………………………………………………………………..
SZTUCZKA
Degustacja klasyczna z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Troć / kremowe awokado / algi morskie
DANIA GŁÓWNE
Polędwica z dzika / pączki z parmezanem / jabłko / topinambur
DESER
Czekolada biała / sól morska / czekolada gorzka
Degustacja wege z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Opalane marchewki / papryka wędzona / chatney szalotka / kakao karob
DANIA GŁÓWNE
Pieczony seler / palone masło / sałata rzymska / ser pecorino
DESER
Czekolada biała / sól morska / czekolada gorzka
…………………………………………….
VINEGRE
Degustacja klasyczna z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Pasta rybna
DANIE GŁÓWNE:
Dorsz
DESER
Sernik z bawolego mleka
Degustacja wege z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Bakłażan humus
DANIA GŁÓWNE
Poke bowl wege
DESER
Sernik z bawolego mleka
………………………………………….
MALIKA GDYNIA
Degustacja klasyczna z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Ozorki po arabsku w pascade, czyli pieczonym „naleśniku”
DANIA GŁÓWNE
Talerz meshoui, czyli grillowana kefta i kiełbaski merguez podane na ryżu basmati z kurkumą i rodzynkami
DESER
Semifreddo malinowo-różane z watą chałwową
Degustacja wege z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Sałatka Fattouch z grillowanym bakłażanem, chrupką pitą i granatem
DANIA GŁÓWNE
Tajine z sezonowymi warzywami i daktylami
DESER
Semifreddo malinowo-różane z watą chałwową
…………………………………………..
RESTAURACJA HOTELU COURTYARD BY MARRIOTT GDYNIA
Degustacja klasyczna z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Marynowany pstrąg tęczowy / mięso małży / koper/ kaki / jarmuż / creme fraiche
DANIA GŁÓWNE
Pierś z kaczki sous vide / ragoût z ziemniaka, groszku, cukinii i mięty / sos pomarańczowy
DESER:
Pierożki czekoladowe – ganache mleczny / kawior czekoladowy / konfitura z jagód i mięty / crunch z kakaowca
Degustacja wege z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Tatar z wędzonego buraka / kwaśna śmietana / amarantus
DANIA GŁÓWNE
Risotto z borowikami i szparagami
DESER:
Pierożki czekoladowe – ganache mleczny / kawior czekoladowy / konfitura z jagód i mięty / crunch z kakaowca
…………………………………………..
FISHERMAN SOPOT
Degustacja klasyczna z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Paprykarz sopocki by Fisherman z przegrzebką i foie gras
DANIA GŁÓWNE
Okoń morski z mizerią i przypaloną pietruszką
DESER
Tarta ze śliwkami, czekoladą i wędzonymi lodami
Degustacja wege z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Przypalona kapusta z siemieniem lnianym i ziemniakami z patelni
DANIA GŁÓWNE
Panierowana kasza pęczak z grzybami, porem i olejem szczypiorkowym
DESER
Tarta ze śliwkami, czekoladą i wędzonymi lodami
…………………………………………
FINO GDAŃSK
Degustacja klasyczna z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Gyozy ruskie z wędzonym jesiotrem / emulsja z wędzonego jesiotra/ dymka/ piklowane kurki
DANIA GŁÓWNE
Konfitowana golonka ze świni Puławskiej / puree z selera / seler pieczony
w soli / marynowana kalarepa z trawą żubrową / mus z szarej renety
z majerankiem / demi glace
DESER
Chantilly kurkowe z tymiankiem cytrynowym / marynowane jeżyny / lody kurkowe / biszkopt czekoladowy / karmel sosnowy / kruszonka mleczno-kurkowa / chips jeżynowy
Degustacja wege z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Carpaccio z arbuza / kapary z czarnego bzu / wędzony majonez / chrupki chlebowe / świeże pieczarki / wegański parmezan
DANIA GŁÓWNE
„Przegrzebki”*/ „kaszanka”*/ „skwarki”*/ puree z palonego kalafiora/ tłuczony groszek/ tapioka cytrynowa
DESER
Chantilly kurkowe z tymiankiem cytrynowym / marynowane jeżyny / lody kurkowe / biszkopt czekoladowy/ karmel sosnowy / kruszonka mleczno-kurkowa / chips jeżynowy
……………………………………………
SZTUCZKA BISTRO
Degustacja klasyczna z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Zupa pomidorowa, kluska serowa, koperek
DANIE GŁÓWNE
Żabnica palone masło, relish pomidorowy, duszona kapusta
DESER
Krem karmel rokitnik, jeżyna
Degustacja wege z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Kalarepa gouda 36 – miesięczny ser, miso, cytrusy
DANIE GŁÓWNE
Langosz, kwaśna śmietana, grillowana kukurydza, wędzony ser
DESER
Krem karmel, rokitnik, jeżyny
…………………………………………
SPOŻYWCZY FOOD & DRINKS
Degustacja klasyczna z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Śledź matias / ziemniaczane rosti / maślanka z chrzanem / czerwony burak
DANIA GŁÓWNE
Boczek wieprzowy glazurowany cydrem / fondant ziemniaczany / marchew / chips z dyni / smażone grzyby / demiglace grzybowy
DESER
New york cheesecake / rabarbar / krokant migdałowy / sorbet wiśniowy / verbena cytrynowa
Degustacja wege z niespodziankami
PRZYSTAWKI
assiette z kalafiora / świeże zioła / oliwa z pestek dyni
DANIA GŁÓWNE
Pieczony seler / topinambur /groszek cukrowy / niebieska rzodkiewka / soczewica z pomidorami
DESER
New york cheesecake / rabarbar/ krokant migdałowy /sorbet wiśniowy / verbena cytrynowa
…………………………………………………..
PIWNA 47
Degustacja klasyczna z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Ośmiornica / słonecznik / pak-choi / seler / majonez wasabi
DANIA GŁÓWNE
Jagnięcina / dynia / burak / kozi ser / kasza bulgur / demi glace
DESER
Tarta słony karmel
Degustacja wege z niespodziankami
PRZYSTAWKI
Smażony bakłażan / arbuz / oliwa / sezam / majonez wasabi
DANIA GŁÓWNE
Grillowane tofu / jarmuż / rodzynki / orzech / miód / marchew / pomarańcza
DESER
Tarta słony karmel