Aktualności

Festiwal Celebracje & Degustacje. „Wszyscy do stołu!”

Festiwal Celebracje & Degustacje. „Wszyscy do stołu!”

Wszyscy do stołu! niezależnie od przekonań, pochodzenia, koloru skóry, orientacji politycznej czy seksualnej. Zapraszamy na pierwszy w Polsce kulinarny festiwal Celebracje & Degustacje. Festiwal wspólnoty i dzielenia się przyjemnością. Trzydzieści wybranych restauracji w Trójmieście, Warszawie i Krakowie przez siedem dni będzie serwowało wyjątkowe kolacje na bazie dań rekomendowanych przez krytyka kulinarnego Macieja Nowaka, z których część dochodu zostanie przeznaczona na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej. Bo, umówmy się, wspieranie dotkniętych kryzysem i mniejszości jest naszym obowiązkiem.

Trzydzieści wybranych restauracji w Trójmieście (start sprzedaży 29.09, festiwal 11-17.10), Warszawie i Krakowie (start sprzedaży 21.10, festiwal 15-21.11) przez siedem dni będzie serwowało wyjątkowe kolacje na bazie dań rekomendowanych przez Macieja Nowaka, z których część dochodu zostanie przeznaczona na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej.

Stoły równości staną w trzech miastach

Stół niezależnie czy domowy, czy restauracyjny to miejsce, gdzie inność wzbudza ciekawość, „obcy” staje się „nasz”. Miejsce, przy którym nie ma miejsca na złość, wykluczenie, fobie. Gdzie bliskość krzeseł i par oczu zwróconych na siebie rozmywa niezrozumienie i lęki. Gdzie dzieli się jedzeniem ponad innymi podziałami. Chłonie smak i zapach. Stół to miejsce, które daje bezpieczeństwo. Gdzie wszyscy są równi.

– Zasiadanie do stołu jest momentem, który jednoczy nas codziennie. Jakoś wspaniale się to wyraża w obyczajowości azjatyckiej, gdzie jest zasada, że na stole nie powinno być narzędzi zbrodni, w związku z tym nie używa się ani widelców, ani noży. Żeby przypadkiem nie stały się sposobem na rozwiązanie konfliktu. Podobnie jest w naszym kręgu kulturowym. Do stołu zaprasza się przyjaciół, obcych, z którymi chcemy się pojednać lub z którymi chcemy spędzić dobrze czas. Obecność wspólna przy stole jest czasem święta. Jest też celebracją rodzinną pokazującą trwałość relacji. Obiady rodzinne przetrwały niewzruszone do dzisiejszych czasów, kiedy tak wiele rozmaitych celebracji społecznych upada. Myślę, że konieczność jedzenia w samotności jest jedną z najgorszych sytuacji życiowych. Gdy nie ma stołu, do którego możemy się przysiąść, do którego jest zaproszenie – zauważa Maciej Nowak, ambasador akcji, krytyk kulinarny i animator kultury.

Inność Twoja nie jest gorsza niż Moja

Festiwal Celebracje & Degustacje w każdym z miast jest podzielony na dwie części: symboliczną – performance przy wspólnym stole dla zaproszonych przedstawicieli mniejszości, mediów i partnerów oraz siedem dni festiwalowych kolacji w wybranych restauracjach, które może wykupić każdy przez stronę MojStolik.pl.

W Trójmieście performance przy wspólnym stole odbywa się w Gdyni, na plaży Orłowo już 28 września.

– Plaża to miejsce otwarte, symbol wolności, ale też miejsce drogi dla emigrantów i uchodźców, których nie wszyscy akceptujemy, miejsce ucieczek i powrotów, okno na świat. Zaprośmy ich do stołu. – tłumaczy Agnieszka Małkiewicz z FOR Solutions, współorganizatorka wydarzenia.

Historia Gdańska, Sopotu, Gdyni i całego regionu pomorskiego od zawsze łączy się z losami ludzi różnych kultur i narodowości, którzy doceniali to miejsce na ziemi za jego otwartość na gości i solidarność z tymi, którzy potrzebują wsparcia. To również miejsca, które wyróżniają lokalne produkty i przepisy kulinarne. Cieszymy się, że Festiwal ma swoją inaugurację właśnie tutaj, a wszyscy zainteresowani będą mogli zapoznać się z potrawami przygotowanymi przez wybitnych szefów kuchni, pracujących na co dzień w trójmiejskich restauracjach – opowiada Łukasz Magrian, Dyrektor Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

W Krakowie wspólny stół otwierający festiwal stanie na moście „Miłości”, a tak nazywana jest Kładka Bernatka, łącząca dwa brzegi Wisły. To symboliczne kulinarne doświadczenie będzie można oglądać już 14 października.

Z kolei w Warszawie performance jedności przy stole odbędzie się w tajemniczym miejscu blisko natury już 21 października.

– To będzie wymowne miejsce, które podkreśli, jak trudno jest żyć bez stołu oraz, że nawet w takich sytuacjach możemy cieszyć się wspólnym posiłkiem. On daje radość i jedność. Goście powinni czuć się chciani i bezpieczni – mówi Agnieszka Małkiewicz.

Każdy performance będzie symbolicznym początkiem i zapowiedzią wspólnych stołów w festiwalowych restauracjach: przestrzenią do poznania się, rozmów, celebracji wspólnego czasu i degustacji smaków, można by rzec „rozpieszczalności”.

A potem festiwal jedności i hedonizmu w restauracjach

Maciej Nowak, ambasador kulinarny wydarzenia, odwiedza wszystkie restauracje zaangażowane w projekt i w każdej rekomenduje trzy dania do specjalnej, festiwalowej karty. Poza przystawką, daniem głównym, deserem, na Gości restauracji będą czekały niespodzianki do degustacji w ramach ceny kolacji: deska serów, wino, owoce morza i polskie oleje.

– Jestem pod wrażeniem tych wizyt. Ujawniły nowe tony polskiej gastronomii. Po pierwsze restauracje zaczynają równoprawnie traktować klientów, którzy jedzą mięso i tych, którzy omijają taką dietę. To jest przełom historyczny, przez lata nasza kuchnia była skupiona na białku zwierzęcym. Nasz rekonesans robiony w ostatnich tygodniach pokazuje, że kuchnia bez mięsa jest już w tej chwili równoprawnym segmentem polskiej gastronomii. I nie są to dania przygotowane na chybcika, lewą ręką, żeby coś tym wegetarianom wrzucić na talerz, a bardzo interesujące potrawy, tworzone w bardzo twórczy sposób. Z wielką satysfakcją odkrywam, jak nasi szefowie kuchni potrafią być kreatywni w zakresie kuchni wegańskiej. Są rozmaite steki z warzyw, z kalafiora, selera, jest cała seria tatarów warzywnych: z suszonych pomidorów, z arbuza. Te dania są bardzo odważne gastronomicznie, ciekawe smakowo, też bardzo estetycznie serwowane. Co nie znaczy, że kuchnia mięsna zanika. Tacy mięsożercy jak ja, znajdują bez problemu satysfakcję w restauracjach festiwalowych. Podoba mi się zróżnicowanie, że we wszystkich lokalach, które odwiedziliśmy, są obecne dwie linie jadłospisu, że nie tworzy się getta – opowiada Maciej Nowak.

Goście Celebracji & Degustacji będą mieli do wyboru degustację w wersji wegetariańskiej lub klasycznej. Natomiast partnerzy projektu wzbogacą to doświadczenie. Na stole pojawią się szlachetne sery długo dojrzewające marki Skarby Serowara, przekąski z owoców morza i ryb prosto z portów Selgros Cash&Carry, oleje tłoczone na zimno marki Kujawski oraz włoskie wina Insight Casa Pecunia od Partner Center Horeca. W niektórych lokalach na Gości będzie też czekać niespodzianka od firmy CitiBank.

Co ważne! 5% procent dochodu z każdej kolacji zostanie przeznaczone przez restauratorów na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej.

– Kolejne ekscytujące dla mnie odkrycie: gastronomia zaczyna brać lekcje zachowań społecznych, o które mocno walczymy. Chodzi mi o tolerancję kulturową, obyczajową. Przeżyłem przełom wręcz duchowy, gdy jeden z właścicieli restauracji, które odwiedzałem, pochwalił mi się, że zatrudnia osoby LGBT i jest z tego dumny, że ma kelnerki nieheteronormatywne. Zaplecze restauracji ma zwykle klimat męskiej szatni. Przełamanie tego stereotypu, ale i praktyki polskich restauracji, wydaje mi się historycznym przełomem. Druga rzecz równie ważna: gastronomia służy integracji przybyszów, emigrantów, którzy do nas dołączają w ostatnich latach. Z najbliższej zagranicy, ale i dalekich krajów. Oni odnajdują swoje miejsce właśnie w gastronomii, wzbogacają zarówno nasze menu, nasz repertuar smaków, jak i swoimi opowieściami, doświadczeniami pozwalają nam inaczej spojrzeć na świat. Zrozumieć, że nie wszystko musi być ułożone tak, jak u nas. Że trzeba być otwartym na inną obyczajowość, systemy wartości, że trzeba się umieć porozumieć z ludźmi – mówi Maciej Nowak.

Festiwal Celebracje & Degustacje odbędzie się: od 11 do 17 października w Trójmieście, od 15 do 21 listopada w Krakowie i w Warszawie.

Wszystkie szczegóły, lista restauracji i zawartość festiwalowych pakietów są dostępne na stronie: https://wydarzenia.mojstolik.pl/

Festiwalowe kolacje można kupić wyłącznie przez stronę https://wydarzenia.mojstolik.pl/.

Organizatorami festiwalu są FOR Solutions, zakochany w gastronomii zespół działający w obszarze kreatywnych eventów oraz platforma MojStolik.pl, zrzeszająca cenione grono polskich restauracji.

PARTNERZY STRATEGICZNI: Transgourmet i Selgros Cash&Carry, CitiBank

***

PARTNERZY BIZNESOWI: Polska Regionalna Organizacja Turystyczna, pomorskie prestige, Partner Center Horeca, Skarby Serowara, Kujawski, JET Line, Cheman.

Platforma www.mojstolik.pl to portal i aplikacja, gdzie szybko wybierzesz restaurację, której w danej chwili potrzebujesz – na biznesowy lunch, randkę czy spotkanie z przyjaciółmi, a także na świąteczne spotkanie dla swojej firmy, czy dużą imprezę rodzinną. Rezerwacja nigdy nie była tak prosta – wystarczy chwila, żeby perfekcyjny stolik czekał na Ciebie i Twoich przyjaciół. Tuż przed wizytą dostaniesz przypomnienie SMS-em, a w razie zmiany planów jednym kliknięciem odwołasz spotkanie z szefem kuchni i jego dniami. Każda kolejna wizyta będzie jak spotkanie u ulubionego znajomego.  

Polska Regionalna Organizacja Turystyczna – Turystyka kulinarna stanowi obecnie jeden z wiodących trendów motywujących do przyjazdu. Potencjał Gdańska i całego regionu pomorskiego w tym zakresie jest niezaprzeczalny, dlatego Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna stale promuje pomorskie kulinaria i wspiera restauracje z regionu pomorskiego, które wyróżniają się wykorzystywaniem regionalnych produktów, sezonowością menu oraz jakością wystroju i obsługi w ramach projektu pomorskie prestige. To propozycja dla turystów poszukujących i wymagających. Dostępna przez cały rok oferta kulinarna pozwala odkryć prawdziwy smak regionu, zakorzeniony w jego historii i unikatowych produktach. Więcej informacji o projekcie na www.pomorskie-prestige.eu.

WSZYSCY DO STOŁU!

11-17 października 2021, Trójmiasto 

W tych trójmiejskich restauracjach spróbujecie dań rekomendowanych przez Macieja Nowaka i dotujecie Polska Akcję Humanitarną.

……………………………………

OSTERIA FINO 

Degustacja klasyczna z niespodziankami

PRZYSTAWKI

Chowder rybny / dorsz/ kalmary / krewetka/ pomidor malinowy / koperek

DANIA GŁÓWNE

Cebulowe risotto / wątróbka drobiowa / piklowane wiśnie 

DESER

Cannoli / wanilia / pomarańcza


Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Tatar z arbuza / sianko ziemniaczane / ,,mayo” szczypiorkowe

DANIA GŁÓWNE

Vegan burger / portobello / vegan chipotelle ,,mayo”

DESER

Cannoli / wanilia / pomarańcza

……………………………………………………………………………………………..

SZTUCZKA      

Degustacja klasyczna z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Troć / kremowe awokado / algi morskie  

DANIA GŁÓWNE 

Polędwica z dzika / pączki z parmezanem / jabłko / topinambur 

DESER

Czekolada biała / sól morska / czekolada gorzka 

Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Opalane marchewki / papryka wędzona / chatney szalotka / kakao karob 

DANIA GŁÓWNE 

Pieczony seler / palone masło / sałata rzymska / ser pecorino 

 DESER

Czekolada biała / sól morska / czekolada gorzka 

…………………………………………….

VINEGRE    

Degustacja klasyczna z niespodziankami

PRZYSTAWKI

Pasta rybna 

DANIE GŁÓWNE:
Dorsz

DESER

Sernik z bawolego mleka 

Degustacja wege z niespodziankami

PRZYSTAWKI

Bakłażan humus 

DANIA GŁÓWNE

Poke bowl wege 

DESER

Sernik z bawolego mleka 


………………………………………….


MALIKA GDYNIA        

Degustacja klasyczna z niespodziankami 

PRZYSTAWKI 

Ozorki po arabsku w pascade, czyli pieczonym „naleśniku”

DANIA GŁÓWNE 

Talerz meshoui, czyli grillowana kefta i kiełbaski merguez podane na ryżu basmati z kurkumą i rodzynkami 

DESER

Semifreddo malinowo-różane z watą chałwową 

Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI 

Sałatka Fattouch z grillowanym bakłażanem, chrupką pitą i granatem

DANIA GŁÓWNE 

Tajine z sezonowymi warzywami i daktylami

DESER

Semifreddo malinowo-różane z watą chałwową 

…………………………………………..


RESTAURACJA HOTELU COURTYARD BY MARRIOTT GDYNIA    

Degustacja klasyczna z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Marynowany pstrąg tęczowy / mięso małży / koper/ kaki / jarmuż / creme fraiche

DANIA GŁÓWNE

Pierś z kaczki sous vide / ragoût z ziemniaka, groszku, cukinii i mięty / sos pomarańczowy

DESER:

Pierożki czekoladowe – ganache mleczny / kawior czekoladowy / konfitura z jagód i mięty / crunch z kakaowca

Degustacja wege z niespodziankami 
PRZYSTAWKI

Tatar z wędzonego buraka / kwaśna śmietana / amarantus 
DANIA GŁÓWNE
Risotto z borowikami i szparagami 
DESER:
Pierożki czekoladowe – ganache mleczny / kawior czekoladowy / konfitura z jagód i mięty / crunch z kakaowca

…………………………………………..


FISHERMAN SOPOT      

Degustacja klasyczna z niespodziankami 

PRZYSTAWKI
Paprykarz sopocki by Fisherman z przegrzebką i foie gras
DANIA GŁÓWNE
Okoń morski z mizerią i przypaloną pietruszką

DESER
Tarta ze śliwkami, czekoladą i wędzonymi lodami


Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI
Przypalona kapusta z siemieniem lnianym i ziemniakami z patelni 

DANIA GŁÓWNE
Panierowana kasza pęczak z grzybami, porem i olejem szczypiorkowym

DESER
Tarta ze śliwkami, czekoladą i wędzonymi lodami

…………………………………………

FINO GDAŃSK      

Degustacja klasyczna z niespodziankami

PRZYSTAWKI

Gyozy ruskie z wędzonym jesiotrem / emulsja z wędzonego jesiotra/ dymka/ piklowane kurki

DANIA GŁÓWNE

Konfitowana golonka ze świni Puławskiej / puree z selera / seler pieczony
w soli / marynowana kalarepa z trawą żubrową / mus z szarej renety
z majerankiem / demi glace

DESER

Chantilly kurkowe z tymiankiem cytrynowym / marynowane jeżyny / lody kurkowe / biszkopt czekoladowy / karmel sosnowy / kruszonka mleczno-kurkowa / chips jeżynowy 

Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Carpaccio z arbuza / kapary z czarnego bzu / wędzony majonez / chrupki chlebowe / świeże pieczarki / wegański parmezan

DANIA GŁÓWNE

 „Przegrzebki”*/ „kaszanka”*/ „skwarki”*/ puree z palonego kalafiora/ tłuczony groszek/ tapioka cytrynowa

DESER

Chantilly kurkowe z tymiankiem cytrynowym / marynowane jeżyny / lody kurkowe / biszkopt czekoladowy/ karmel sosnowy / kruszonka mleczno-kurkowa / chips jeżynowy 

……………………………………………

SZTUCZKA BISTRO          

Degustacja klasyczna z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Zupa pomidorowa, kluska serowa, koperek
DANIE GŁÓWNE
Żabnica palone masło, relish pomidorowy, duszona kapusta 
DESER
Krem karmel rokitnik, jeżyna

Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Kalarepa gouda 36 – miesięczny ser, miso, cytrusy 
DANIE GŁÓWNE
Langosz, kwaśna śmietana, grillowana kukurydza, wędzony ser
DESER
Krem karmel, rokitnik, jeżyny

…………………………………………

SPOŻYWCZY FOOD & DRINKS       

Degustacja klasyczna z niespodziankami 

PRZYSTAWKI 
Śledź matias / ziemniaczane rosti / maślanka z chrzanem / czerwony burak 
DANIA GŁÓWNE 
Boczek wieprzowy glazurowany cydrem / fondant ziemniaczany / marchew / chips z dyni / smażone grzyby / demiglace grzybowy
DESER
New york cheesecake / rabarbar / krokant migdałowy / sorbet wiśniowy / verbena cytrynowa

Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI 
assiette z kalafiora / świeże zioła / oliwa z pestek dyni 
DANIA GŁÓWNE 
Pieczony seler / topinambur  /groszek cukrowy /  niebieska rzodkiewka / soczewica z pomidorami 
DESER
New york cheesecake / rabarbar/ krokant migdałowy /sorbet wiśniowy / verbena cytrynowa 

…………………………………………………..

PIWNA 47    

Degustacja klasyczna z niespodziankami

PRZYSTAWKI

Ośmiornica / słonecznik / pak-choi / seler / majonez wasabi

DANIA GŁÓWNE 

Jagnięcina  / dynia / burak / kozi ser / kasza bulgur / demi glace 

DESER

Tarta słony karmel  


Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Smażony bakłażan / arbuz / oliwa / sezam / majonez wasabi

 DANIA GŁÓWNE 

Grillowane tofu / jarmuż / rodzynki / orzech / miód / marchew / pomarańcza 

DESER

Tarta słony karmel  

Festiwal Celebracje & Degustacje. „Wszyscy do stołu!”

Festiwal Celebracje & Degustacje. „Wszyscy do stołu!”

Wszyscy do stołu! niezależnie od przekonań, pochodzenia, koloru skóry, orientacji politycznej czy seksualnej. Zapraszamy na pierwszy w Polsce kulinarny festiwal Celebracje & Degustacje. Festiwal wspólnoty i dzielenia się przyjemnością. Trzydzieści wybranych restauracji w Trójmieście, Warszawie i Krakowie przez siedem dni będzie serwowało wyjątkowe kolacje na bazie dań rekomendowanych przez krytyka kulinarnego Macieja Nowaka, z których część dochodu zostanie przeznaczona na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej. Bo, umówmy się, wspieranie dotkniętych kryzysem i mniejszości jest naszym obowiązkiem.

Trzydzieści wybranych restauracji w Trójmieście (start sprzedaży 29.09, festiwal 11-17.10), Warszawie i Krakowie (start sprzedaży 21.10, festiwal 15-21.11) przez siedem dni będzie serwowało wyjątkowe kolacje na bazie dań rekomendowanych przez Macieja Nowaka, z których część dochodu zostanie przeznaczona na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej.

Stoły równości staną w trzech miastach

Stół niezależnie czy domowy, czy restauracyjny to miejsce, gdzie inność wzbudza ciekawość, „obcy” staje się „nasz”. Miejsce, przy którym nie ma miejsca na złość, wykluczenie, fobie. Gdzie bliskość krzeseł i par oczu zwróconych na siebie rozmywa niezrozumienie i lęki. Gdzie dzieli się jedzeniem ponad innymi podziałami. Chłonie smak i zapach. Stół to miejsce, które daje bezpieczeństwo. Gdzie wszyscy są równi.

– Zasiadanie do stołu jest momentem, który jednoczy nas codziennie. Jakoś wspaniale się to wyraża w obyczajowości azjatyckiej, gdzie jest zasada, że na stole nie powinno być narzędzi zbrodni, w związku z tym nie używa się ani widelców, ani noży. Żeby przypadkiem nie stały się sposobem na rozwiązanie konfliktu. Podobnie jest w naszym kręgu kulturowym. Do stołu zaprasza się przyjaciół, obcych, z którymi chcemy się pojednać lub z którymi chcemy spędzić dobrze czas. Obecność wspólna przy stole jest czasem święta. Jest też celebracją rodzinną pokazującą trwałość relacji. Obiady rodzinne przetrwały niewzruszone do dzisiejszych czasów, kiedy tak wiele rozmaitych celebracji społecznych upada. Myślę, że konieczność jedzenia w samotności jest jedną z najgorszych sytuacji życiowych. Gdy nie ma stołu, do którego możemy się przysiąść, do którego jest zaproszenie – zauważa Maciej Nowak, ambasador akcji, krytyk kulinarny i animator kultury.

Inność Twoja nie jest gorsza niż Moja

Festiwal Celebracje & Degustacje w każdym z miast jest podzielony na dwie części: symboliczną – performance przy wspólnym stole dla zaproszonych przedstawicieli mniejszości, mediów i partnerów oraz siedem dni festiwalowych kolacji w wybranych restauracjach, które może wykupić każdy przez stronę MojStolik.pl.

W Trójmieście performance przy wspólnym stole odbywa się w Gdyni, na plaży Orłowo już 28 września.

– Plaża to miejsce otwarte, symbol wolności, ale też miejsce drogi dla emigrantów i uchodźców, których nie wszyscy akceptujemy, miejsce ucieczek i powrotów, okno na świat. Zaprośmy ich do stołu. – tłumaczy Agnieszka Małkiewicz z FOR Solutions, współorganizatorka wydarzenia.

Historia Gdańska, Sopotu, Gdyni i całego regionu pomorskiego od zawsze łączy się z losami ludzi różnych kultur i narodowości, którzy doceniali to miejsce na ziemi za jego otwartość na gości i solidarność z tymi, którzy potrzebują wsparcia. To również miejsca, które wyróżniają lokalne produkty i przepisy kulinarne. Cieszymy się, że Festiwal ma swoją inaugurację właśnie tutaj, a wszyscy zainteresowani będą mogli zapoznać się z potrawami przygotowanymi przez wybitnych szefów kuchni, pracujących na co dzień w trójmiejskich restauracjach – opowiada Łukasz Magrian, Dyrektor Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

W Krakowie wspólny stół otwierający festiwal stanie na moście „Miłości”, a tak nazywana jest Kładka Bernatka, łącząca dwa brzegi Wisły. To symboliczne kulinarne doświadczenie będzie można oglądać już 14 października.

Z kolei w Warszawie performance jedności przy stole odbędzie się w tajemniczym miejscu blisko natury już 21 października.

– To będzie wymowne miejsce, które podkreśli, jak trudno jest żyć bez stołu oraz, że nawet w takich sytuacjach możemy cieszyć się wspólnym posiłkiem. On daje radość i jedność. Goście powinni czuć się chciani i bezpieczni – mówi Agnieszka Małkiewicz.

Każdy performance będzie symbolicznym początkiem i zapowiedzią wspólnych stołów w festiwalowych restauracjach: przestrzenią do poznania się, rozmów, celebracji wspólnego czasu i degustacji smaków, można by rzec „rozpieszczalności”.

A potem festiwal jedności i hedonizmu w restauracjach

Maciej Nowak, ambasador kulinarny wydarzenia, odwiedza wszystkie restauracje zaangażowane w projekt i w każdej rekomenduje trzy dania do specjalnej, festiwalowej karty. Poza przystawką, daniem głównym, deserem, na Gości restauracji będą czekały niespodzianki do degustacji w ramach ceny kolacji: deska serów, wino, owoce morza i polskie oleje.

– Jestem pod wrażeniem tych wizyt. Ujawniły nowe tony polskiej gastronomii. Po pierwsze restauracje zaczynają równoprawnie traktować klientów, którzy jedzą mięso i tych, którzy omijają taką dietę. To jest przełom historyczny, przez lata nasza kuchnia była skupiona na białku zwierzęcym. Nasz rekonesans robiony w ostatnich tygodniach pokazuje, że kuchnia bez mięsa jest już w tej chwili równoprawnym segmentem polskiej gastronomii. I nie są to dania przygotowane na chybcika, lewą ręką, żeby coś tym wegetarianom wrzucić na talerz, a bardzo interesujące potrawy, tworzone w bardzo twórczy sposób. Z wielką satysfakcją odkrywam, jak nasi szefowie kuchni potrafią być kreatywni w zakresie kuchni wegańskiej. Są rozmaite steki z warzyw, z kalafiora, selera, jest cała seria tatarów warzywnych: z suszonych pomidorów, z arbuza. Te dania są bardzo odważne gastronomicznie, ciekawe smakowo, też bardzo estetycznie serwowane. Co nie znaczy, że kuchnia mięsna zanika. Tacy mięsożercy jak ja, znajdują bez problemu satysfakcję w restauracjach festiwalowych. Podoba mi się zróżnicowanie, że we wszystkich lokalach, które odwiedziliśmy, są obecne dwie linie jadłospisu, że nie tworzy się getta – opowiada Maciej Nowak.

Goście Celebracji & Degustacji będą mieli do wyboru degustację w wersji wegetariańskiej lub klasycznej. Natomiast partnerzy projektu wzbogacą to doświadczenie. Na stole pojawią się szlachetne sery długo dojrzewające marki Skarby Serowara, przekąski z owoców morza i ryb prosto z portów Selgros Cash&Carry, oleje tłoczone na zimno marki Kujawski oraz włoskie wina Insight Casa Pecunia od Partner Center Horeca. W niektórych lokalach na Gości będzie też czekać niespodzianka od firmy CitiBank.

Co ważne! 5% procent dochodu z każdej kolacji zostanie przeznaczone przez restauratorów na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej.

– Kolejne ekscytujące dla mnie odkrycie: gastronomia zaczyna brać lekcje zachowań społecznych, o które mocno walczymy. Chodzi mi o tolerancję kulturową, obyczajową. Przeżyłem przełom wręcz duchowy, gdy jeden z właścicieli restauracji, które odwiedzałem, pochwalił mi się, że zatrudnia osoby LGBT i jest z tego dumny, że ma kelnerki nieheteronormatywne. Zaplecze restauracji ma zwykle klimat męskiej szatni. Przełamanie tego stereotypu, ale i praktyki polskich restauracji, wydaje mi się historycznym przełomem. Druga rzecz równie ważna: gastronomia służy integracji przybyszów, emigrantów, którzy do nas dołączają w ostatnich latach. Z najbliższej zagranicy, ale i dalekich krajów. Oni odnajdują swoje miejsce właśnie w gastronomii, wzbogacają zarówno nasze menu, nasz repertuar smaków, jak i swoimi opowieściami, doświadczeniami pozwalają nam inaczej spojrzeć na świat. Zrozumieć, że nie wszystko musi być ułożone tak, jak u nas. Że trzeba być otwartym na inną obyczajowość, systemy wartości, że trzeba się umieć porozumieć z ludźmi – mówi Maciej Nowak.

Festiwal Celebracje & Degustacje odbędzie się: od 11 do 17 października w Trójmieście, od 15 do 21 listopada w Krakowie i w Warszawie.

Wszystkie szczegóły, lista restauracji i zawartość festiwalowych pakietów są dostępne na stronie: https://wydarzenia.mojstolik.pl/

Festiwalowe kolacje można kupić wyłącznie przez stronę https://wydarzenia.mojstolik.pl/.

Organizatorami festiwalu są FOR Solutions, zakochany w gastronomii zespół działający w obszarze kreatywnych eventów oraz platforma MojStolik.pl, zrzeszająca cenione grono polskich restauracji.

PARTNERZY STRATEGICZNI: Transgourmet i Selgros Cash&Carry, CitiBank

***

PARTNERZY BIZNESOWI: Polska Regionalna Organizacja Turystyczna, pomorskie prestige, Partner Center Horeca, Skarby Serowara, Kujawski, JET Line, Cheman.

Platforma www.mojstolik.pl to portal i aplikacja, gdzie szybko wybierzesz restaurację, której w danej chwili potrzebujesz – na biznesowy lunch, randkę czy spotkanie z przyjaciółmi, a także na świąteczne spotkanie dla swojej firmy, czy dużą imprezę rodzinną. Rezerwacja nigdy nie była tak prosta – wystarczy chwila, żeby perfekcyjny stolik czekał na Ciebie i Twoich przyjaciół. Tuż przed wizytą dostaniesz przypomnienie SMS-em, a w razie zmiany planów jednym kliknięciem odwołasz spotkanie z szefem kuchni i jego dniami. Każda kolejna wizyta będzie jak spotkanie u ulubionego znajomego.  

Polska Regionalna Organizacja Turystyczna – Turystyka kulinarna stanowi obecnie jeden z wiodących trendów motywujących do przyjazdu. Potencjał Gdańska i całego regionu pomorskiego w tym zakresie jest niezaprzeczalny, dlatego Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna stale promuje pomorskie kulinaria i wspiera restauracje z regionu pomorskiego, które wyróżniają się wykorzystywaniem regionalnych produktów, sezonowością menu oraz jakością wystroju i obsługi w ramach projektu pomorskie prestige. To propozycja dla turystów poszukujących i wymagających. Dostępna przez cały rok oferta kulinarna pozwala odkryć prawdziwy smak regionu, zakorzeniony w jego historii i unikatowych produktach. Więcej informacji o projekcie na www.pomorskie-prestige.eu.

WSZYSCY DO STOŁU!

11-17 października 2021, Trójmiasto 

W tych trójmiejskich restauracjach spróbujecie dań rekomendowanych przez Macieja Nowaka i dotujecie Polska Akcję Humanitarną.

……………………………………

OSTERIA FINO 

Degustacja klasyczna z niespodziankami

PRZYSTAWKI

Chowder rybny / dorsz/ kalmary / krewetka/ pomidor malinowy / koperek

DANIA GŁÓWNE

Cebulowe risotto / wątróbka drobiowa / piklowane wiśnie 

DESER

Cannoli / wanilia / pomarańcza


Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Tatar z arbuza / sianko ziemniaczane / ,,mayo” szczypiorkowe

DANIA GŁÓWNE

Vegan burger / portobello / vegan chipotelle ,,mayo”

DESER

Cannoli / wanilia / pomarańcza

……………………………………………………………………………………………..

SZTUCZKA      

Degustacja klasyczna z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Troć / kremowe awokado / algi morskie  

DANIA GŁÓWNE 

Polędwica z dzika / pączki z parmezanem / jabłko / topinambur 

DESER

Czekolada biała / sól morska / czekolada gorzka 

Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Opalane marchewki / papryka wędzona / chatney szalotka / kakao karob 

DANIA GŁÓWNE 

Pieczony seler / palone masło / sałata rzymska / ser pecorino 

 DESER

Czekolada biała / sól morska / czekolada gorzka 

…………………………………………….

VINEGRE    

Degustacja klasyczna z niespodziankami

PRZYSTAWKI

Pasta rybna 

DANIE GŁÓWNE:
Dorsz

DESER

Sernik z bawolego mleka 

Degustacja wege z niespodziankami

PRZYSTAWKI

Bakłażan humus 

DANIA GŁÓWNE

Poke bowl wege 

DESER

Sernik z bawolego mleka 


………………………………………….


MALIKA GDYNIA        

Degustacja klasyczna z niespodziankami 

PRZYSTAWKI 

Ozorki po arabsku w pascade, czyli pieczonym „naleśniku”

DANIA GŁÓWNE 

Talerz meshoui, czyli grillowana kefta i kiełbaski merguez podane na ryżu basmati z kurkumą i rodzynkami 

DESER

Semifreddo malinowo-różane z watą chałwową 

Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI 

Sałatka Fattouch z grillowanym bakłażanem, chrupką pitą i granatem

DANIA GŁÓWNE 

Tajine z sezonowymi warzywami i daktylami

DESER

Semifreddo malinowo-różane z watą chałwową 

…………………………………………..


RESTAURACJA HOTELU COURTYARD BY MARRIOTT GDYNIA    

Degustacja klasyczna z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Marynowany pstrąg tęczowy / mięso małży / koper/ kaki / jarmuż / creme fraiche

DANIA GŁÓWNE

Pierś z kaczki sous vide / ragoût z ziemniaka, groszku, cukinii i mięty / sos pomarańczowy

DESER:

Pierożki czekoladowe – ganache mleczny / kawior czekoladowy / konfitura z jagód i mięty / crunch z kakaowca

Degustacja wege z niespodziankami 
PRZYSTAWKI

Tatar z wędzonego buraka / kwaśna śmietana / amarantus 
DANIA GŁÓWNE
Risotto z borowikami i szparagami 
DESER:
Pierożki czekoladowe – ganache mleczny / kawior czekoladowy / konfitura z jagód i mięty / crunch z kakaowca

…………………………………………..


FISHERMAN SOPOT      

Degustacja klasyczna z niespodziankami 

PRZYSTAWKI
Paprykarz sopocki by Fisherman z przegrzebką i foie gras
DANIA GŁÓWNE
Okoń morski z mizerią i przypaloną pietruszką

DESER
Tarta ze śliwkami, czekoladą i wędzonymi lodami


Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI
Przypalona kapusta z siemieniem lnianym i ziemniakami z patelni 

DANIA GŁÓWNE
Panierowana kasza pęczak z grzybami, porem i olejem szczypiorkowym

DESER
Tarta ze śliwkami, czekoladą i wędzonymi lodami

…………………………………………

FINO GDAŃSK      

Degustacja klasyczna z niespodziankami

PRZYSTAWKI

Gyozy ruskie z wędzonym jesiotrem / emulsja z wędzonego jesiotra/ dymka/ piklowane kurki

DANIA GŁÓWNE

Konfitowana golonka ze świni Puławskiej / puree z selera / seler pieczony
w soli / marynowana kalarepa z trawą żubrową / mus z szarej renety
z majerankiem / demi glace

DESER

Chantilly kurkowe z tymiankiem cytrynowym / marynowane jeżyny / lody kurkowe / biszkopt czekoladowy / karmel sosnowy / kruszonka mleczno-kurkowa / chips jeżynowy 

Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Carpaccio z arbuza / kapary z czarnego bzu / wędzony majonez / chrupki chlebowe / świeże pieczarki / wegański parmezan

DANIA GŁÓWNE

 „Przegrzebki”*/ „kaszanka”*/ „skwarki”*/ puree z palonego kalafiora/ tłuczony groszek/ tapioka cytrynowa

DESER

Chantilly kurkowe z tymiankiem cytrynowym / marynowane jeżyny / lody kurkowe / biszkopt czekoladowy/ karmel sosnowy / kruszonka mleczno-kurkowa / chips jeżynowy 

……………………………………………

SZTUCZKA BISTRO          

Degustacja klasyczna z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Zupa pomidorowa, kluska serowa, koperek
DANIE GŁÓWNE
Żabnica palone masło, relish pomidorowy, duszona kapusta 
DESER
Krem karmel rokitnik, jeżyna

Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Kalarepa gouda 36 – miesięczny ser, miso, cytrusy 
DANIE GŁÓWNE
Langosz, kwaśna śmietana, grillowana kukurydza, wędzony ser
DESER
Krem karmel, rokitnik, jeżyny

…………………………………………

SPOŻYWCZY FOOD & DRINKS       

Degustacja klasyczna z niespodziankami 

PRZYSTAWKI 
Śledź matias / ziemniaczane rosti / maślanka z chrzanem / czerwony burak 
DANIA GŁÓWNE 
Boczek wieprzowy glazurowany cydrem / fondant ziemniaczany / marchew / chips z dyni / smażone grzyby / demiglace grzybowy
DESER
New york cheesecake / rabarbar / krokant migdałowy / sorbet wiśniowy / verbena cytrynowa

Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI 
assiette z kalafiora / świeże zioła / oliwa z pestek dyni 
DANIA GŁÓWNE 
Pieczony seler / topinambur  /groszek cukrowy /  niebieska rzodkiewka / soczewica z pomidorami 
DESER
New york cheesecake / rabarbar/ krokant migdałowy /sorbet wiśniowy / verbena cytrynowa 

…………………………………………………..

PIWNA 47    

Degustacja klasyczna z niespodziankami

PRZYSTAWKI

Ośmiornica / słonecznik / pak-choi / seler / majonez wasabi

DANIA GŁÓWNE 

Jagnięcina  / dynia / burak / kozi ser / kasza bulgur / demi glace 

DESER

Tarta słony karmel  


Degustacja wege z niespodziankami 

PRZYSTAWKI

Smażony bakłażan / arbuz / oliwa / sezam / majonez wasabi

 DANIA GŁÓWNE 

Grillowane tofu / jarmuż / rodzynki / orzech / miód / marchew / pomarańcza 

DESER

Tarta słony karmel  

Udostępnij!

Share on facebook
Share on linkedin

Może zainteresują Ciebie

Chefs Academy – warsztaty redakcji Restaurant Management na Targach POLAGRA 2021

Papierowa butelka staje się rzeczywistością

Barista radzi: efektywne porządki w kawiarni gwarancją lepszej kawy

Kongres Szefów Kuchni 2021

Zamów z ZiO

Kolacja na Szczycie Góry