Aktualności

Bocuse d’Or Poland ON TOUR vol. 2

Bocuse d’Or Poland ON TOUR vol. 2

22 czerwca w sopockiej restauracji White Marlin odbyła się druga w tym roku kolacja Bocuse d’Or Poland ON TOUR. Tego wieczoru sopockie niebo rozbłysło gwiazdką Michelin, gdyż gościem specjalnym, który miał swój znaczący udział w przygotowaniu dań był Arnaud Bignon, francuski szef kuchni w ateńskiej Spondi, restauracji oznaczonej gwiazdką w Czerwonym Przewodniku.

Szef Arnaud wespół z gospodarzem wieczoru szefem Tomaszem Purolem oraz szefem Ernestem Jagodzińskim z poznańskiej Chefs Table by Ernest Jagodziński przygotowali wspaniałą kolację, która mogła zaskoczyć niejednego foodies, czy fine dining lovers. Każdy z trzech wirtuozów tego wydarzenia zaserwował dania, które zapadną w pamięci gości na długo.

Kolację otworzyła wołowina z ostrygą i ponzu oraz ciecierzyca z kawiorem z łososia i finger lime szefa Arnaud, które delikatnie musnęły podniebienia gości. Następnie na stole pojawił się wegański tuńczyk z ogórkiem i wasabi szefa Ernesta, który był prawdziwym sztosem i wspaniałym preludium do dalszej degustacji.

Nie obyło się bez zupy tego wieczoru, którą okazał się chłodnik z sałaty masłowej, maślanki, kalarepy i ośmiornicy w wykonaniu szefa Tomasza. I tu zabrakło słów na opisanie tego wielowymiarowego, z pozoru zwyczajnego dania, które wzbudziło ogólny zachwyt. Każda kolejna pozycja z menu wynosiła gości na wyższy poziom świadomości kulinarnej, budując tym samym napięcie i zniecierpliwienie, co za chwilę się wydarzy i jakie danie powali degustujących na łopatki.

Po tym przyszła kolej na oczyszczenie kubków smakowych i druga propozycja od szefa Purola, którą był rabarbar, calamansi i szampan w jednym, przygotowując tym samym podniebienia gości na kolejne rozkosze. Następnie maślany dorsz z kawiorem i solirodem szefa Bignon, skradł niejedno serce, zaskakując eksplozją smaków, zaś dojrzewająca wieprzowina z orientalnymi bułeczkami z kaszanką i galangalem szefa Jagodzińskiego wprowadziła gości na kulinarny szczyt. Ucztę zwieńczył deser – malina, mango, zielone szparagi i mięta szefa Tomasza Purola, który w cudowny sposób zamknął słodką klamrą to wyjątkowe wydarzenie.

Niewątpliwe dopełnieniem dań były wyselekcjonowane wina i szampany przez sommeliera restauracji White Marlin, który stanął na wysokości zadania przygotowując idealny pairing, co w połączeniu z synchronicznym serwisem tworzyło niezapomniane doświadczenie w akompaniamencie fal morskich.

Bocuse d’Or Poland ON TOUR po raz kolejny stworzył prawdziwą ucztę dla zmysłów, na wysokim fine diningowym poziomie dla miłośników wysublimowanych smaków.

Przed nami kolejne kulinarne wydarzenia Bocuse d’Or Poland ON TOUR w Krakowie, Rzeszowie i Wrocławiu już we wrześniu.

Celem projektu Bocuse d’Or Poland ON TOUR jest promocja marki światowego konkursu, polskich eliminacji, szefów kuchni, turystyki kulinarnej, Partnerów, wymiana doświadczeń oraz integracja środowiska kulinarnego i gastronomicznego.

Partnerzy wydarzenia: White Marlin, Sokołów, Chefs Culinar, Churchill, ChemaN,
San Pellegrino, SmartenPR

www.bocusedorpoland.pl

Źródło: biuro prasowe Bocuse d’Or Poland

Bocuse d’Or Poland ON TOUR vol. 2

Bocuse d’Or Poland ON TOUR vol. 2

22 czerwca w sopockiej restauracji White Marlin odbyła się druga w tym roku kolacja Bocuse d’Or Poland ON TOUR. Tego wieczoru sopockie niebo rozbłysło gwiazdką Michelin, gdyż gościem specjalnym, który miał swój znaczący udział w przygotowaniu dań był Arnaud Bignon, francuski szef kuchni w ateńskiej Spondi, restauracji oznaczonej gwiazdką w Czerwonym Przewodniku.

Szef Arnaud wespół z gospodarzem wieczoru szefem Tomaszem Purolem oraz szefem Ernestem Jagodzińskim z poznańskiej Chefs Table by Ernest Jagodziński przygotowali wspaniałą kolację, która mogła zaskoczyć niejednego foodies, czy fine dining lovers. Każdy z trzech wirtuozów tego wydarzenia zaserwował dania, które zapadną w pamięci gości na długo.

Kolację otworzyła wołowina z ostrygą i ponzu oraz ciecierzyca z kawiorem z łososia i finger lime szefa Arnaud, które delikatnie musnęły podniebienia gości. Następnie na stole pojawił się wegański tuńczyk z ogórkiem i wasabi szefa Ernesta, który był prawdziwym sztosem i wspaniałym preludium do dalszej degustacji.

Nie obyło się bez zupy tego wieczoru, którą okazał się chłodnik z sałaty masłowej, maślanki, kalarepy i ośmiornicy w wykonaniu szefa Tomasza. I tu zabrakło słów na opisanie tego wielowymiarowego, z pozoru zwyczajnego dania, które wzbudziło ogólny zachwyt. Każda kolejna pozycja z menu wynosiła gości na wyższy poziom świadomości kulinarnej, budując tym samym napięcie i zniecierpliwienie, co za chwilę się wydarzy i jakie danie powali degustujących na łopatki.

Po tym przyszła kolej na oczyszczenie kubków smakowych i druga propozycja od szefa Purola, którą był rabarbar, calamansi i szampan w jednym, przygotowując tym samym podniebienia gości na kolejne rozkosze. Następnie maślany dorsz z kawiorem i solirodem szefa Bignon, skradł niejedno serce, zaskakując eksplozją smaków, zaś dojrzewająca wieprzowina z orientalnymi bułeczkami z kaszanką i galangalem szefa Jagodzińskiego wprowadziła gości na kulinarny szczyt. Ucztę zwieńczył deser – malina, mango, zielone szparagi i mięta szefa Tomasza Purola, który w cudowny sposób zamknął słodką klamrą to wyjątkowe wydarzenie.

Niewątpliwe dopełnieniem dań były wyselekcjonowane wina i szampany przez sommeliera restauracji White Marlin, który stanął na wysokości zadania przygotowując idealny pairing, co w połączeniu z synchronicznym serwisem tworzyło niezapomniane doświadczenie w akompaniamencie fal morskich.

Bocuse d’Or Poland ON TOUR po raz kolejny stworzył prawdziwą ucztę dla zmysłów, na wysokim fine diningowym poziomie dla miłośników wysublimowanych smaków.

Przed nami kolejne kulinarne wydarzenia Bocuse d’Or Poland ON TOUR w Krakowie, Rzeszowie i Wrocławiu już we wrześniu.

Celem projektu Bocuse d’Or Poland ON TOUR jest promocja marki światowego konkursu, polskich eliminacji, szefów kuchni, turystyki kulinarnej, Partnerów, wymiana doświadczeń oraz integracja środowiska kulinarnego i gastronomicznego.

Partnerzy wydarzenia: White Marlin, Sokołów, Chefs Culinar, Churchill, ChemaN,
San Pellegrino, SmartenPR

www.bocusedorpoland.pl

Źródło: biuro prasowe Bocuse d’Or Poland

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Rozsmakuj się w Targach HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO®

Wieczór trzech zmysłów: Przemysław Klima, Marcin Wygralak i Dawid Klimaniec

Czas na wielki finał konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

POLAGRA 2021

W środę lub w piątek zapadnie decyzja w sprawie zaostrzenia restrykcji

Imponujące rezultaty w restauracji w 2024 roku. Zainwestuj w odpowiedni sprzęt