...

Aktualności

7. edycja Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!” za nami

7. edycja Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!” za nami

Pomimo niesprzyjającej pogody, atmosfera była gorąca! Intensywny kulinarno-rybny weekend, z karpiem w roli głównej obfitował nie tylko w deszcz, ale także mnóstwo pozytywnych emocji związanych z gotowaniem, jedzeniem ryb, dziedzictwem kulinarnym.

W piątek, 4 października odbył się Konkurs Kulinarny „Czas na rybę! Junior”.

7. edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami

I MIEJSCE: Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk

Przyjechały  z Wodzisławia Śląskiego, gdzie uczą się w Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej.

Potrawa: Karp na warzywach korzeniowych z budyniem ziemniaczanym i surówką słodko – kwaśną z czerwonej kapusty

7. edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami

II MIEJSCE: Zuzanna Śliwa i Martyna Talar

Przyjechały do Niemodlina  z Nawojowej, gdzie uczą się w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. W. Witosa.

Potrawa: Karp w marmurku i asyście buraków, grzybów i ziół

III MIEJSCE: Oliwia Kukulla i Karolina Wienczek

Przyjechały z Opola, gdzie uczą się w Publicznym Technikum nr 2.

Przygotowana: Krokiet z karpia / seler / brzoskwinia / kiszony burak / ser bursztyn / pak choi

Potrawy oceniało jury w składzie:

Jury degustacyjne

Radosław Kłapacz

Krzysztof Malinowski

Marek Namysłowski

Joanna Ochniak

Krzysztof Wierzba

Jury techniczne

Janusz Garncarczyk

Artur Piotrowski

Oprócz dobrej zabawy i możliwości wymiany doświadczeń, zwycięzcy otrzymali nagrody.

I miejsce:

  • dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1200 zł,
  • prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu pn. „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji,
  • nagroda specjalna w postaci minimum tygodniowego stażu zawodowego u Artura Piotrowskiego ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska w restauracji Lizawka. Termin stażu zostanie ustalony indywidualnie z drużyną, która otrzyma nagrodę.

II miejsce: dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 600 zł.

III miejsce: dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 400  zł.

Dla szkół laureatów trzech pierwszych miejsc zostaną dodatkowo zorganizowane warsztaty przez firmę Unox Polska sp. z o.o. z użyciem pieców konwekcyjno-parowych. Pozostali uczestnicy startujący w Konkursie otrzymali dyplom oraz nagrodę pocieszenia.

W sobotę, 05 października odbył się Konkurs „Czas na rybę!” dla profesjonalistów.

5 października, na Zamku Książęcym w Niemodlinie, sześć drużyn z całej Polski przygotowywało danie główne, w którym karp, jak co roku, był produktem obowiązkowym. Oprócz regionalnej ryby, w potrawie musiały się znaleźć kiszonki z Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera.

Uczestnicy przygotowali w ciągu 2 godzin piękne potrawy, a wyjątkowe jury oceniło je pod kątem:

  • degustacyjnym, gdzie oceniano przede wszystkim smak, ale także techniki kulinarne i prezentację potrawy,
  • technicznym, gdzie oceniano praktykę kucharską, wykorzystanie surowców i przygotowanie zawodowe.

Jury degustacyjne dokonało oceny w składzie:

Jean Bos
Krzysztof Gawlik
Wojciech Harapkiewicz
Wolfgang P. Menge
Giancarlo Russo
Marcin Soból
Robert Sowa
Krzysztof Szulborski
Jarek Uściński
Jarek Walczyk

Pod kątem technicznym oceniali natomiast Jurorzy:

Joanna Ochniak
Marcin Bielec
Marcin Przybysz
Paweł Stawicki

7. edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami

I MIEJSCE: Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski

Na co dzień gotują w Brasserie Selgros w Piasecznie.

Potrawa: Smażony karp / kwiaty cukinii faszerowane musem z karpia / kurki / sos maślany na bazie wody z ogórków kiszonych / cukinia

Zwycięzcy otrzymali nagrodę główną o łącznej wartości 9 500 złotych. Dodatkową nagrodą jest staż w Restauracji Epoka u Szefa Kuchni Marcina Przybysza.

Zwycięzcy wspólnie z pozostałymi finalistami, zostaną także zaproszeni na wyjazd do Włoch, na zwiedzanie fabryki pieców UNOX – partnera Konkursu.

7. edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami

II MIEJSCE: Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski z potrawą „Karp fabrykanta”

Panowie na co dzień gotują w Fabryka Wełny Hotel & Spa.

III MIEJSCE: Paweł Kucharski i Kamil Kowal

Przyjechali do nas z Mamma Mia w Karpaczu w Karpaczu.

Potrawa: Karp z grzybowym duxelle, pączek z marchwi z kiszoną kapustą, piklowana czarna rzepa z ikrą z pstrąga, bisque z karpia

W Konkursie wzięli udział także:

Arkadiusz Schneider i Jakub Krzyściak

Przyjechali z Pałacu Goetz w Brzesku.

Potrawa: Karp w pałacowej odsłonie

Adam Łodej i Filip Bugajski

Na co dzień gotują w Restauracja La Sora Hotel Binkowski.

Potrawa: Karp / kapusta kiszona / zakwas / miód / cytrynówka świętokrzyska

Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski

Przyjechali z Courtyard By Marriott Warsaw Airport.

Potrawa: Karp / piana gin / puree z kapusty kiszonej / sos pieprz syczuanski / ravoli z rydzami / warzywa blanszowane / tiul z pasty truflowej

6 października odbyło się Forum Dyskusyjne „Smaczna przemiana Karpia”, czyli  rozmowy i dyskusje o gotowaniu i rybach, a także gotowanie ryb. Wśród poruszonych tematów rozmawiano między innymi o budowaniu marki restauracji z wykorzystaniem kulinarnych tradycji oraz aspektu historycznego. Profesor Jarosław Dumanowski i Szef Kuchni Marcin Przybysz pogłębili ten temat, rozmawiając o potencjale naszego regionalnego karpia.

7. edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami

Oprócz prelekcji potencjał kulinarny karpia był prezentowany podczas pokazów kulinarnych.

  • Marcin Przybysz przygotował dla uczestników potrawę „Karp bez Kości z książki Compendium Ferculorum 1682 r.”
  • Robert Sowa wspólnie z Wojtkiem Harapkiewiczem przedstawili „Karp pieczony / soczewica / marchew / sos skorupiakowy”
  • Kamil Klekowski pokazał natomiast różne formy przetwórstwa karpia, jako potencjał dla restauracji i gospodarstw rybackich .

Równolegle na Zamku w Niemodlinie odbywało się Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego, gdzie nie zabrakło kulinarnych akcentów. Wśród nich między innymi Szefowa Kinga Galla i Szef Arkadiusz Chwałek przeprowadzili charytatywny pokaz dla kucharza Michała Proca.

Mimo mocno niesprzyjającej pogody, to był gorący „Czas na rybę!”. Już dziś zapraszamy na kolejną edycję w pierwszy weekend października 2025 r. na Zamku w Niemodlinie.

7. edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami

Źródło: Organizatorzy “Czas na rybę!”

7. edycja Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!” za nami

7. edycja Konkursu Kulinarnego “Czas na rybę!” za nami

Pomimo niesprzyjającej pogody, atmosfera była gorąca! Intensywny kulinarno-rybny weekend, z karpiem w roli głównej obfitował nie tylko w deszcz, ale także mnóstwo pozytywnych emocji związanych z gotowaniem, jedzeniem ryb, dziedzictwem kulinarnym.

W piątek, 4 października odbył się Konkurs Kulinarny „Czas na rybę! Junior”.

7. edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami

I MIEJSCE: Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk

Przyjechały  z Wodzisławia Śląskiego, gdzie uczą się w Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej.

Potrawa: Karp na warzywach korzeniowych z budyniem ziemniaczanym i surówką słodko – kwaśną z czerwonej kapusty

7. edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami

II MIEJSCE: Zuzanna Śliwa i Martyna Talar

Przyjechały do Niemodlina  z Nawojowej, gdzie uczą się w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. W. Witosa.

Potrawa: Karp w marmurku i asyście buraków, grzybów i ziół

III MIEJSCE: Oliwia Kukulla i Karolina Wienczek

Przyjechały z Opola, gdzie uczą się w Publicznym Technikum nr 2.

Przygotowana: Krokiet z karpia / seler / brzoskwinia / kiszony burak / ser bursztyn / pak choi

Potrawy oceniało jury w składzie:

Jury degustacyjne

Radosław Kłapacz

Krzysztof Malinowski

Marek Namysłowski

Joanna Ochniak

Krzysztof Wierzba

Jury techniczne

Janusz Garncarczyk

Artur Piotrowski

Oprócz dobrej zabawy i możliwości wymiany doświadczeń, zwycięzcy otrzymali nagrody.

I miejsce:

  • dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1200 zł,
  • prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu pn. „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji,
  • nagroda specjalna w postaci minimum tygodniowego stażu zawodowego u Artura Piotrowskiego ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska w restauracji Lizawka. Termin stażu zostanie ustalony indywidualnie z drużyną, która otrzyma nagrodę.

II miejsce: dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 600 zł.

III miejsce: dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 400  zł.

Dla szkół laureatów trzech pierwszych miejsc zostaną dodatkowo zorganizowane warsztaty przez firmę Unox Polska sp. z o.o. z użyciem pieców konwekcyjno-parowych. Pozostali uczestnicy startujący w Konkursie otrzymali dyplom oraz nagrodę pocieszenia.

W sobotę, 05 października odbył się Konkurs „Czas na rybę!” dla profesjonalistów.

5 października, na Zamku Książęcym w Niemodlinie, sześć drużyn z całej Polski przygotowywało danie główne, w którym karp, jak co roku, był produktem obowiązkowym. Oprócz regionalnej ryby, w potrawie musiały się znaleźć kiszonki z Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera.

Uczestnicy przygotowali w ciągu 2 godzin piękne potrawy, a wyjątkowe jury oceniło je pod kątem:

  • degustacyjnym, gdzie oceniano przede wszystkim smak, ale także techniki kulinarne i prezentację potrawy,
  • technicznym, gdzie oceniano praktykę kucharską, wykorzystanie surowców i przygotowanie zawodowe.

Jury degustacyjne dokonało oceny w składzie:

Jean Bos
Krzysztof Gawlik
Wojciech Harapkiewicz
Wolfgang P. Menge
Giancarlo Russo
Marcin Soból
Robert Sowa
Krzysztof Szulborski
Jarek Uściński
Jarek Walczyk

Pod kątem technicznym oceniali natomiast Jurorzy:

Joanna Ochniak
Marcin Bielec
Marcin Przybysz
Paweł Stawicki

7. edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami

I MIEJSCE: Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski

Na co dzień gotują w Brasserie Selgros w Piasecznie.

Potrawa: Smażony karp / kwiaty cukinii faszerowane musem z karpia / kurki / sos maślany na bazie wody z ogórków kiszonych / cukinia

Zwycięzcy otrzymali nagrodę główną o łącznej wartości 9 500 złotych. Dodatkową nagrodą jest staż w Restauracji Epoka u Szefa Kuchni Marcina Przybysza.

Zwycięzcy wspólnie z pozostałymi finalistami, zostaną także zaproszeni na wyjazd do Włoch, na zwiedzanie fabryki pieców UNOX – partnera Konkursu.

7. edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami

II MIEJSCE: Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski z potrawą „Karp fabrykanta”

Panowie na co dzień gotują w Fabryka Wełny Hotel & Spa.

III MIEJSCE: Paweł Kucharski i Kamil Kowal

Przyjechali do nas z Mamma Mia w Karpaczu w Karpaczu.

Potrawa: Karp z grzybowym duxelle, pączek z marchwi z kiszoną kapustą, piklowana czarna rzepa z ikrą z pstrąga, bisque z karpia

W Konkursie wzięli udział także:

Arkadiusz Schneider i Jakub Krzyściak

Przyjechali z Pałacu Goetz w Brzesku.

Potrawa: Karp w pałacowej odsłonie

Adam Łodej i Filip Bugajski

Na co dzień gotują w Restauracja La Sora Hotel Binkowski.

Potrawa: Karp / kapusta kiszona / zakwas / miód / cytrynówka świętokrzyska

Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski

Przyjechali z Courtyard By Marriott Warsaw Airport.

Potrawa: Karp / piana gin / puree z kapusty kiszonej / sos pieprz syczuanski / ravoli z rydzami / warzywa blanszowane / tiul z pasty truflowej

6 października odbyło się Forum Dyskusyjne „Smaczna przemiana Karpia”, czyli  rozmowy i dyskusje o gotowaniu i rybach, a także gotowanie ryb. Wśród poruszonych tematów rozmawiano między innymi o budowaniu marki restauracji z wykorzystaniem kulinarnych tradycji oraz aspektu historycznego. Profesor Jarosław Dumanowski i Szef Kuchni Marcin Przybysz pogłębili ten temat, rozmawiając o potencjale naszego regionalnego karpia.

7. edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami

Oprócz prelekcji potencjał kulinarny karpia był prezentowany podczas pokazów kulinarnych.

  • Marcin Przybysz przygotował dla uczestników potrawę „Karp bez Kości z książki Compendium Ferculorum 1682 r.”
  • Robert Sowa wspólnie z Wojtkiem Harapkiewiczem przedstawili „Karp pieczony / soczewica / marchew / sos skorupiakowy”
  • Kamil Klekowski pokazał natomiast różne formy przetwórstwa karpia, jako potencjał dla restauracji i gospodarstw rybackich .

Równolegle na Zamku w Niemodlinie odbywało się Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego, gdzie nie zabrakło kulinarnych akcentów. Wśród nich między innymi Szefowa Kinga Galla i Szef Arkadiusz Chwałek przeprowadzili charytatywny pokaz dla kucharza Michała Proca.

Mimo mocno niesprzyjającej pogody, to był gorący „Czas na rybę!”. Już dziś zapraszamy na kolejną edycję w pierwszy weekend października 2025 r. na Zamku w Niemodlinie.

7. edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami

Źródło: Organizatorzy “Czas na rybę!”

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Poland 100 Best Restaurants Awards 2023

Gastronomiczne 3E: ekonomia, ekologia, ergonomia

W Gliwicach powstaje nowe Centrum Logistyczno-Magazynowego Transgourmet Foodservice

Wielki powrót konkursu Wielkopolski Kucharz Roku 2022!

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® – spotkania, wiedza, kontakty

Nowy Rok i nowe rozdanie w Academy Bocuse d’Or Poland

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.