Pomimo niesprzyjającej pogody, atmosfera była gorąca! Intensywny kulinarno-rybny weekend, z karpiem w roli głównej obfitował nie tylko w deszcz, ale także mnóstwo pozytywnych emocji związanych z gotowaniem, jedzeniem ryb, dziedzictwem kulinarnym.
W piątek, 4 października odbył się Konkurs Kulinarny „Czas na rybę! Junior”.
I MIEJSCE: Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk
Przyjechały z Wodzisławia Śląskiego, gdzie uczą się w Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej.
Potrawa: Karp na warzywach korzeniowych z budyniem ziemniaczanym i surówką słodko – kwaśną z czerwonej kapusty
II MIEJSCE: Zuzanna Śliwa i Martyna Talar
Przyjechały do Niemodlina z Nawojowej, gdzie uczą się w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. W. Witosa.
Potrawa: Karp w marmurku i asyście buraków, grzybów i ziół
III MIEJSCE: Oliwia Kukulla i Karolina Wienczek
Przyjechały z Opola, gdzie uczą się w Publicznym Technikum nr 2.
Przygotowana: Krokiet z karpia / seler / brzoskwinia / kiszony burak / ser bursztyn / pak choi
Potrawy oceniało jury w składzie:
Jury degustacyjne
Radosław Kłapacz
Krzysztof Malinowski
Marek Namysłowski
Joanna Ochniak
Krzysztof Wierzba
Jury techniczne
Janusz Garncarczyk
Artur Piotrowski
Oprócz dobrej zabawy i możliwości wymiany doświadczeń, zwycięzcy otrzymali nagrody.
I miejsce:
- dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1200 zł,
- prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu pn. „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji,
- nagroda specjalna w postaci minimum tygodniowego stażu zawodowego u Artura Piotrowskiego ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska w restauracji Lizawka. Termin stażu zostanie ustalony indywidualnie z drużyną, która otrzyma nagrodę.
II miejsce: dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 600 zł.
III miejsce: dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 400 zł.
Dla szkół laureatów trzech pierwszych miejsc zostaną dodatkowo zorganizowane warsztaty przez firmę Unox Polska sp. z o.o. z użyciem pieców konwekcyjno-parowych. Pozostali uczestnicy startujący w Konkursie otrzymali dyplom oraz nagrodę pocieszenia.
W sobotę, 05 października odbył się Konkurs „Czas na rybę!” dla profesjonalistów.
5 października, na Zamku Książęcym w Niemodlinie, sześć drużyn z całej Polski przygotowywało danie główne, w którym karp, jak co roku, był produktem obowiązkowym. Oprócz regionalnej ryby, w potrawie musiały się znaleźć kiszonki z Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera.
Uczestnicy przygotowali w ciągu 2 godzin piękne potrawy, a wyjątkowe jury oceniło je pod kątem:
- degustacyjnym, gdzie oceniano przede wszystkim smak, ale także techniki kulinarne i prezentację potrawy,
- technicznym, gdzie oceniano praktykę kucharską, wykorzystanie surowców i przygotowanie zawodowe.
Jury degustacyjne dokonało oceny w składzie:
Jean Bos
Krzysztof Gawlik
Wojciech Harapkiewicz
Wolfgang P. Menge
Giancarlo Russo
Marcin Soból
Robert Sowa
Krzysztof Szulborski
Jarek Uściński
Jarek Walczyk
Pod kątem technicznym oceniali natomiast Jurorzy:
Joanna Ochniak
Marcin Bielec
Marcin Przybysz
Paweł Stawicki
I MIEJSCE: Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski
Na co dzień gotują w Brasserie Selgros w Piasecznie.
Potrawa: Smażony karp / kwiaty cukinii faszerowane musem z karpia / kurki / sos maślany na bazie wody z ogórków kiszonych / cukinia
Zwycięzcy otrzymali nagrodę główną o łącznej wartości 9 500 złotych. Dodatkową nagrodą jest staż w Restauracji Epoka u Szefa Kuchni Marcina Przybysza.
Zwycięzcy wspólnie z pozostałymi finalistami, zostaną także zaproszeni na wyjazd do Włoch, na zwiedzanie fabryki pieców UNOX – partnera Konkursu.
II MIEJSCE: Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski z potrawą „Karp fabrykanta”
Panowie na co dzień gotują w Fabryka Wełny Hotel & Spa.
III MIEJSCE: Paweł Kucharski i Kamil Kowal
Przyjechali do nas z Mamma Mia w Karpaczu w Karpaczu.
Potrawa: Karp z grzybowym duxelle, pączek z marchwi z kiszoną kapustą, piklowana czarna rzepa z ikrą z pstrąga, bisque z karpia
W Konkursie wzięli udział także:
Arkadiusz Schneider i Jakub Krzyściak
Przyjechali z Pałacu Goetz w Brzesku.
Potrawa: Karp w pałacowej odsłonie
Adam Łodej i Filip Bugajski
Na co dzień gotują w Restauracja La Sora Hotel Binkowski.
Potrawa: Karp / kapusta kiszona / zakwas / miód / cytrynówka świętokrzyska
Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski
Przyjechali z Courtyard By Marriott Warsaw Airport.
Potrawa: Karp / piana gin / puree z kapusty kiszonej / sos pieprz syczuanski / ravoli z rydzami / warzywa blanszowane / tiul z pasty truflowej
6 października odbyło się Forum Dyskusyjne „Smaczna przemiana Karpia”, czyli rozmowy i dyskusje o gotowaniu i rybach, a także gotowanie ryb. Wśród poruszonych tematów rozmawiano między innymi o budowaniu marki restauracji z wykorzystaniem kulinarnych tradycji oraz aspektu historycznego. Profesor Jarosław Dumanowski i Szef Kuchni Marcin Przybysz pogłębili ten temat, rozmawiając o potencjale naszego regionalnego karpia.
Oprócz prelekcji potencjał kulinarny karpia był prezentowany podczas pokazów kulinarnych.
- Marcin Przybysz przygotował dla uczestników potrawę „Karp bez Kości z książki Compendium Ferculorum 1682 r.”
- Robert Sowa wspólnie z Wojtkiem Harapkiewiczem przedstawili „Karp pieczony / soczewica / marchew / sos skorupiakowy”
- Kamil Klekowski pokazał natomiast różne formy przetwórstwa karpia, jako potencjał dla restauracji i gospodarstw rybackich .
Równolegle na Zamku w Niemodlinie odbywało się Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego, gdzie nie zabrakło kulinarnych akcentów. Wśród nich między innymi Szefowa Kinga Galla i Szef Arkadiusz Chwałek przeprowadzili charytatywny pokaz dla kucharza Michała Proca.
Mimo mocno niesprzyjającej pogody, to był gorący „Czas na rybę!”. Już dziś zapraszamy na kolejną edycję w pierwszy weekend października 2025 r. na Zamku w Niemodlinie.
Źródło: Organizatorzy “Czas na rybę!”