Aktualności

5 dobrych powodów, by pożegnać się ze starym sprzętem kuchennym

5 dobrych powodów, by pożegnać się ze starym sprzętem kuchennym

Znane procesy, sprzęt i sposób przygotowywania – wszystko to ułatwia życie w kuchni. Naprawdę? Przyglądając się pracy w kuchni czasami odnosi się zupełnie inne wrażenie. Tylko dlatego, że zawsze robiłeś coś w określony sposób, nie oznacza to, że jest to najlepszy sposób. Dlatego eksperci z Rational, tacy jak Jarosław Kołodziejek, Regional Corporate Chef, zastanawiali się, jak usprawnić metody pracy w profesjonalnej kuchni. Wymyślili pięć dobrych powodów, dla których warto przemyśleć obecny projekt kuchni.

  1. Więcej przestrzeni

Niezależnie od tego, czy chodzi o koszty budowy, czy czynsz, przestrzeń jest droga i dlatego jest wartościowym towarem w kuchniach restauracyjnych. Każdy metr kwadratowy, który nie jest wymagany do produkcji żywności, może być wykorzystany na większą ilość stołów, więcej powierzchni sprzedażowej. Ale jak to osiągnąć nie ograniczając jednocześnie przestrzeni produkcyjnej? Na przykład, zastępując wiele pojedynczych urządzeń, takim jak iVario firmy Rational, który jest podobny do patelni uchylnej, ma dwie kadzie i robi wszystko, co robi trzon kuchenny, patelnia, makaroniarka, frytownica i grill.

2. Mniej urządzeń, ta sama wydajność

Oczywiście samo zmniejszenie liczby urządzeń w kuchni nie przyniesie żadnej wartości dodanej. Kluczowe jest, aby ta sama wydajność musi być osiągnięta za pomocą jednego urządzenia. iVario od RATIONAL robi to za pomocą systemu grzejnego, który charakteryzuje się również niezwykłą precyzją w całym dnie kadzi. W nowoczesnych kuchniach oznacza to, że osiągnięcie temperatury 2000C zajmuje tylko 2-3 minuty, zapewniając jednocześnie, że pudding ryżowy nie przykleja się ani nie kipi.

3. Większa prostota

Wysoka rotacja personelu jest dobrze znanym wyzwaniem w branży gastronomicznej: po znalezieniu nowych pracowników należy ich przeszkolić w zakresie procedur i obsługi sprzętu kuchennego. Jest to czasochłonne, a i tak nie eliminuje błędów. Ale jest inny sposób. Na rynku dostępne są łatwe w obsłudze urządzenia, które zapewniają inteligentne wsparcie w codziennej pracy. Na przykład iVario przejmuje gotowanie, smażenie i smażenie w głębokim tłuszczu i sygnalizuje, kiedy na przykład stek musi zostać obrócony. Dzięki temu wymagania szkoleniowe są ograniczone do minimum, nawet w przypadku niewykwalifikowanego personelu.

4. Wysoka jakość jedzenia

Goście mają coraz większe oczekiwania: obsługa, atmosfera i jedzenie muszą być odpowiednie. Zawsze. Sprzęt kuchenny również musi odgrywać swoją rolę i zapewniać niezmiennie dobrą jakość. W przeciwnym razie będzie dużo marnotrawstwa żywności lub niezadowolonych klientów z powodu wahań jakości dań. iVario przejmuje wiele rutynowych zadań i sygnalizuje, kiedy szef kuchni musi interweniować w proces przygotowania. Dobre rezultaty są gwarantowane.

5. Oszczędzaj pieniądze i czas pracy

Jeśli chodzi o rentowneprowadzenie restauracji, dwa ważne parametry to czas i pieniądze. Również tutaj odpowiedni sprzęt może zapewnić wsparcie: mniej odpadów żywnościowych, mniejsze zużycie energii, krótszy czas czyszczenia może już zapewnić znacznie lepsze wyniki. Jeśli przygotowanie tej samej potrawy za pomocą nowoczesnego urządzenia wymaga 40% mniej energii niż w przypadku konwencjonalnej technologii kuchennej i nadal jest 4 razy szybsze, z łatwością można sobie wyobrazić, ile czasu i pieniędzy można zaoszczędzić..


Facebook: http://facebook.com/RATIONAL.POL
Twitter: http://twitter.com/RATIONAL_AG
Youtube: http://www.youtube.com/user/RATIONALAG

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/rational-ag/

5 dobrych powodów, by pożegnać się ze starym sprzętem kuchennym

5 dobrych powodów, by pożegnać się ze starym sprzętem kuchennym

Znane procesy, sprzęt i sposób przygotowywania – wszystko to ułatwia życie w kuchni. Naprawdę? Przyglądając się pracy w kuchni czasami odnosi się zupełnie inne wrażenie. Tylko dlatego, że zawsze robiłeś coś w określony sposób, nie oznacza to, że jest to najlepszy sposób. Dlatego eksperci z Rational, tacy jak Jarosław Kołodziejek, Regional Corporate Chef, zastanawiali się, jak usprawnić metody pracy w profesjonalnej kuchni. Wymyślili pięć dobrych powodów, dla których warto przemyśleć obecny projekt kuchni.

  1. Więcej przestrzeni

Niezależnie od tego, czy chodzi o koszty budowy, czy czynsz, przestrzeń jest droga i dlatego jest wartościowym towarem w kuchniach restauracyjnych. Każdy metr kwadratowy, który nie jest wymagany do produkcji żywności, może być wykorzystany na większą ilość stołów, więcej powierzchni sprzedażowej. Ale jak to osiągnąć nie ograniczając jednocześnie przestrzeni produkcyjnej? Na przykład, zastępując wiele pojedynczych urządzeń, takim jak iVario firmy Rational, który jest podobny do patelni uchylnej, ma dwie kadzie i robi wszystko, co robi trzon kuchenny, patelnia, makaroniarka, frytownica i grill.

2. Mniej urządzeń, ta sama wydajność

Oczywiście samo zmniejszenie liczby urządzeń w kuchni nie przyniesie żadnej wartości dodanej. Kluczowe jest, aby ta sama wydajność musi być osiągnięta za pomocą jednego urządzenia. iVario od RATIONAL robi to za pomocą systemu grzejnego, który charakteryzuje się również niezwykłą precyzją w całym dnie kadzi. W nowoczesnych kuchniach oznacza to, że osiągnięcie temperatury 2000C zajmuje tylko 2-3 minuty, zapewniając jednocześnie, że pudding ryżowy nie przykleja się ani nie kipi.

3. Większa prostota

Wysoka rotacja personelu jest dobrze znanym wyzwaniem w branży gastronomicznej: po znalezieniu nowych pracowników należy ich przeszkolić w zakresie procedur i obsługi sprzętu kuchennego. Jest to czasochłonne, a i tak nie eliminuje błędów. Ale jest inny sposób. Na rynku dostępne są łatwe w obsłudze urządzenia, które zapewniają inteligentne wsparcie w codziennej pracy. Na przykład iVario przejmuje gotowanie, smażenie i smażenie w głębokim tłuszczu i sygnalizuje, kiedy na przykład stek musi zostać obrócony. Dzięki temu wymagania szkoleniowe są ograniczone do minimum, nawet w przypadku niewykwalifikowanego personelu.

4. Wysoka jakość jedzenia

Goście mają coraz większe oczekiwania: obsługa, atmosfera i jedzenie muszą być odpowiednie. Zawsze. Sprzęt kuchenny również musi odgrywać swoją rolę i zapewniać niezmiennie dobrą jakość. W przeciwnym razie będzie dużo marnotrawstwa żywności lub niezadowolonych klientów z powodu wahań jakości dań. iVario przejmuje wiele rutynowych zadań i sygnalizuje, kiedy szef kuchni musi interweniować w proces przygotowania. Dobre rezultaty są gwarantowane.

5. Oszczędzaj pieniądze i czas pracy

Jeśli chodzi o rentowneprowadzenie restauracji, dwa ważne parametry to czas i pieniądze. Również tutaj odpowiedni sprzęt może zapewnić wsparcie: mniej odpadów żywnościowych, mniejsze zużycie energii, krótszy czas czyszczenia może już zapewnić znacznie lepsze wyniki. Jeśli przygotowanie tej samej potrawy za pomocą nowoczesnego urządzenia wymaga 40% mniej energii niż w przypadku konwencjonalnej technologii kuchennej i nadal jest 4 razy szybsze, z łatwością można sobie wyobrazić, ile czasu i pieniędzy można zaoszczędzić..


Facebook: http://facebook.com/RATIONAL.POL
Twitter: http://twitter.com/RATIONAL_AG
Youtube: http://www.youtube.com/user/RATIONALAG

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/rational-ag/

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Sukces jubileuszowej edycji targów HORECA® i ENOEXPO®

4 pory roku: lato. Kolacja degustacyjna Roberta Muzyczuka i Dominika Duraja w restauracji Alto w Katowicach.

Bocuse d’Or Poland ON TOUR vol. 2

Magazyn Transgourmet Foodservice w Gliwicach oficjalnie otwarty!

Bieżący problem niedoboru pracowników. Potrzebne są alternatywne strategie

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® powrót w wielkim stylu